Ulaşım

BMW ve Mercedes arasındaki sürücüsüz otomobil ortaklığı bitti

BMW ve Mercedes arasında, otonom sürüş teknolojisi geliştirmeye yönelik olarak kurulduğu varsayılan iş ortaklığı, duyurulmasının üzerinden bir yıl geçmeden bitiyor. İki otomobil üreticisi ayrılık kararının ortaklaşa alındığını ve dostça ayrıldıklarını kaydetti. Aynı zamanda gelecekte iş ortaklığının yeniden kurulabileceğini de belirtmekten geri kalmadı.

Bu kararın alınmasında çeşitli faktörler etkili oldu. Yayınlanan ortak açıklamada iki şirket, paylaşımlı otonom araç platformu geliştirmenin düşündüklerinden daha karmaşık ve pahalı bir görev olduğunu söyledi. İş ortaklığı anlaşmasının imzalanması nedeniyle kendi bünyelerindeki uzmanlarla ortak toplantıların hızlı şekilde gerçekleştirilmesi veya ürün planlarıyla ilgili olarak tedarikçilerle görüşülmesi de gecikmeye uğramıştı.

BMW ve Mercedes başlangıçta yola çok iddialı hedeflerle de çıkmış olabilir. Geçtiğimiz temmuz ayında bu iş ortaklığı duyurulduğu zaman, hedefin 4. seviye sürücüsüz otomobiller satmaya başlamak olduğu belirtilmişti. 2024 yılı itibarıyla kendi başına yolda giden ve kendi kendine park eden araçların çıkarılması amaçlanmıştı.

Ford CEO’su Jim Hacket gibi, otomotiv dünyasından çeşitli yöneticiler şirketlerin bu teknolojiyi çıkarma konusunda abartılı tahminlerde bulunduğu yorumunda bulunmuştu. 2019’da ise Uber benzer bir yorumda bulunmuş, sürücüsüz otomobillere yollarda sıklıkla rastlanması için biraz daha zamanın gerekebileceğini kaydetmişti.

Her ne kadar bundan böyle otonom sürüş teknolojisi konusunda birlikte çalışmayacak olsalar da, BMW ve Mercedes diğer alanlarda ortaklıklarını sürdürüyor. 2015 yılında Audi, BMW ve Mercedes’in ana şirketi Daimler, güçlerini birleştirerek Nokia’nın Here harita platformunu 2.8 milyar dolar karşılığında satın almıştı.

İLGİLİ HABERLER