Teknoloji

Blue Origin New Shepard roketini yeniden uzaya gönderdi

blue origin new shepard

Blue Origin, Dünya yörüngesinde tam devir yapmayan roketi New Shepard’ı tekrar fırlatmayı ve indirmeyi başardı. Şirket, aynı roketle aynı işlemi geçtiğimiz kasım ayında gerçekleştirmişti. Yeryüzünden 101.3 kilometre yüksekliğe ulaşan roket, daha sonra Blue Origin’in Teksas’taki tesisine yumuşak bir iniş gerçekleştirdi. Bu uçuş, New Shepard’ın “Uzaya ikinci kez fırlatılan ilk ticari dikey roket” unvanını kazanmasını sağladı.

Blue Origin New Shepard roketini yeniden uzaya göndererek, SpaceX ile girdiği “roketleri tekrar kullanma” yarışının da kazananı oldu. SpaceX, geçtiğimiz aralık ayında Falcon 9 roketini sert zemine dikey olarak indirmeyi başarmıştı. Blue Origin ise söz konusu başarıyı bir ay önce hanesine yazdırmıştı. SpaceX CEO’su Elon Musk, yere dikey olarak indirdikleri ilk Falcon 9 roketini tekrar kullanmayacaklarını, çünkü roketin kendileri açısından çok değerli olduğunu belirtmişti. Şirket, geçtiğimiz hafta bir roketini daha dikey vaziyette indirmeyi denese de, bu denemede başarıya ulaşamamıştı.

SpaceX ve Blue Origin aynı hedef doğrultusunda çalışıyor gibi gözükseler de, iki şirketin kullandığı araçların çok farklı olduğunu vurgulamak gerekiyor. Blue Origin’in roketi, yolcuları alt yörüngeye taşımak için tasarlanmış. Burada yaklaşık dört dakika sürecek bir ağırlıksızlık deneyimi yaşayacak olan yolcular, daha sonrasında Dünya’ya geri dönecek. SpaceX’in Falcon 9 roketi ise uzayın daha uzak noktalarına kargo ve yük taşımak için geliştirildi. Dolayısıyla roket yeniden iniş yapmadan önce çok daha yüksek bir hıza ve rakıma ulaşıyor.

Her şeye rağmen, Blue Origin’in bu kadar kısa bir süre içinde New Shepard’ı yeniden uzaya fırlatması ve ardından yeryüzüne indirmesi etkileyici bir başarı niteliği taşıyor. Blue Origin’in de sahibi olan Amazon CEO’su Jeff Bezos, New Shepard’ın ikinci uzay yolculuğunun ardından yaptığı açıklamada şirketin çalışmalarını büyüteceklerini ve alt yörüngenin de ötesine geçmeyi planladıklarını belirtti.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER