Teknoloji

Avrupa Birliği sınır noktalarında yapay zekâlı yalan dedektörleri kullanabilir

avrupa birligi dijital pazarlar yasası

Avrupa Birliği yakında sınır noktalarında ilginç bir teknolojiyi test etmeye başlayacak. iBorderCtrl adını taşıyan program çerçevesinde altı ay boyunca Macaristan, Letonya ve Yunanistan‘daki dört sınır noktasında yapay zekâ destekli yalan dedektörleri test edilecek. Söz konusu ülkelerin seçilme sebebi ise bu ülkelerin Avrupa Birliği’ne üye olmayan ülkelerle komşu olmaları.

AB tarafından desteklenen iBorderCtrl, seyahat edenlerin sınır noktalarından daha hızlı biçimde geçebilmesini amaçlıyor. Sistemde kullanıcılar çevrimiçi bir başvuru formu doldurup pasaport gibi bazı belgeler yüklüyor. Ardından sanal bir sınır koruma memuru devreye giriyor ve bazı sorular sormaya başlıyor.

New Scientist’in haberine göre, sanal memur seyahat edenlere “Bavulunda neler var?”, “Eğer bavulunu açarsan ve içindekileri bana gösterirsen, gördüklerim cevaplarının doğru olduğunu kanıtlar mı?” gibi sorular soracak. Yolcular bu soruları bir web kamerasına bakarak cevaplarken, sistem de onlarca mikro mimiği analiz edecek ve notlandıracak.

iBorderCtrl yolcunun beyanlarının doğruluğuna inanırsa yolcuya bir QR kodu verecek ve sınırı geçmesini sağlayacak. Bir şüphe oluşması durumunda ise parmak izi ile avuç içi taraması ve yüz eşleştirme gibi biyometrik doğrulama işlemleri başlayacak. Ardından bilgiler değerlendirme ve karar için gerçekten insan olan bir görevliye aktarılacak.

Fazlasıyla deneysel görünen program, mevcut hâlinde hiç kimsenin sınırdan geçmesini engellemeyecek. İlk testlerde yüzde 76’lık bir başarı oranı yakalansa da, iBorderCtrl ekibi bu oranın yüzde 85’e kadar yükselebileceğine inanıyor.

Avrupa Birliği sivil toplum örgütlerinin tepkisiyle karşılaşabilir

Yüzde 85 başarı oranına ulaşılsa bile, bu durum programda hâlâ hata için geniş bir yer olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Yüz tanıma sistemlerinin genel hata payı dışında gizlilik konusundaki hassas sivil toplum örgütlerinin tepkisi nedeniyle de Avrupa Birliği için bu programı uygulamak sıkıntılı bir süreç olabilir. Benzer projeler, daha önce de devletlerin gözetim faaliyetlerini artıracağı endişesiyle eleştirilmişti.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER