Teknoloji

Avrupa Birliği Apple’ın Shazam’ı satın almasını araştıracak

shazam apple satın alma

shazam apple satın alma

Avrupa Birliği Apple’ın müzik tanımlama servisi Shazam‘ı satın almasıyla ilgili bir araştırma başlattı. Anlaşmanın Avrupa Ekonomik Alanı içindeki tüketicilerin mobil müzik dinleme servis seçeneklerini azaltacağı endişesiyle, bu yönde bir araştırmanın başlatıldığı kaydedildi.

Şubat ayında, aralarında Avusturya, Fransa, İzlanda ve İspanya’nın da bulunduğu bazı ülkeler Avrupa Komisyonu’ndan, bu satın almaya Avrupa Birliği ortak anayasasına göre izin verilip verilmeyeceğini denetlememesini istemişti. Komisyona göre, bu anlaşma Avrupa Ekonomik Alanı içindeki rekabet üzerinde önemli derecede ters etkilere yol açabilir. Gelen talep şimdi işleme konuldu ve araştırmanın 4 Eylül’e kadar tamamlanması bekleniyor.

Temel endişe, Spotify ve Apple‘ın şu anda Shazam uygulaması üzerinden günde 1 milyon tıklama almasına dayanıyor. Shazam şu anda açık, ancak Apple onu kapatırsa ya da tüm yönlendirmeleri kendi müzik servisine yaparsa, Spotify önemli oranda trafik kaybı yaşayabilir. Buna ek olarak, bürokratlar Apple’ın Shazam‘ın verilerini kullanarak rakiplerinin kullanıcılarını hedefleyebileceği ve onları Apple Music’e geçişe teşvik edebileceği ihtimaline de dikkat çekiyor.

Avrupa rekabet komisyonu üyesi Margrethe Vestager, konuyla ilgili olarak yayınlanan açıklamada, son yıllarda insanların müzik dinleme yöntemlerinin değiştiğine, daha fazla Avrupalının müzik dinleme servislerini kullandığına dikkat çekiyor. Araştırmalarının, müzik tutkunlarının çekici müzik dinleme tekliflerinden yararlanmaya devam etmesini ve söz konusu satın alma anlaşmasının muhtemel bir sonucuna bağlı olarak daha az seçenekle karşılaşma ihtimalinin ortadan kaldırılmasını hedeflediğini kaydediyor.

Apple geçtiğimiz aralık ayında 400 milyon dolar karşılığında Shazam’ı satın almıştı. Bu rakam, Shazam’ın en son yatırımı aldığında yapılan 1 milyar dolarlık değerlemenin epey altında kalmıştı. Ancak şirketin kârlılıkta sıkıntı yaşadığı ve 2016’da sadece 54 milyon dolar gelir elde ettiği kaydedilmişti. Shazam Apple’a birkaç açıdan yararlı olabilir. Müzik ve ses tanıma sistemi çoktan Siri’ye entegre edilmişti, şimdiyse iOS ile daha fazla entegre edilebilir. Ayrıca Apple, ARKit çalışmalarında Shazam’ın görsel tanıma teknolojisinden de yararlanabilir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER