Manşetler

Apple Shazam’ı satın aldığını doğruladı

apple shazam

Apple Shazam’ı satın aldığını resmi olarak duyurdu. Geçen hafta sonuna doğru söylentileri çıkan bu satın almanın 400 milyon dolar karşılığında gerçekleştiği belirtiliyor. Shazam kullanıcılara kısa ses parçaları üzerinden şarkıları, filmleri, TV programlarını veya reklamları tanımlama imkanı veriyor.

Bir Apple yetkilisi, Shazam’ın ve yetenekli ekibinin Apple’a katılmasından dolayı mutluluk duyduklarını kaydetti. Apple Music ve Shazam’ın birbirlerine tam olarak uyduklarını, yeni müzikler keşfetme ve kullanıcılara mükemmel müzik deneyimleri sunmak için aynı tutkuyu paylaştıklarını da sözlerine ekledi. Apple’ın heyecan verici planlarının olduğunu, Shazam’ı servise eklemek için sabırsızlandıklarını da dile getirdi.

Shazam’dan konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada ise, Shazam’ın kendisini Apple’ın bir parçası hâline anlaşmaya imza attığı duyuruldu. Shazam’ın dünyadaki en fazla beğenilen uygulamalardan bir tanesi olduğu, milyonlarca kullanıcı tarafından sevildiği belirtilen açıklamada, uygulama için daha iyi bir yuvanın bulunamayacağı, kullanıcılara yeniliğin ve sihrin sunulmaya devam edileceği belirtildi.

Apple’ın Shazam için verdiği para, bu şirket için yapılan en son yatırım turunda baz alınan 1 milyar dolarlık değerin çok gerisinde kaldı. Şirket son zamanlarda öngörülebilir bir iş modeli bulmakta çok zorlandı, 2016’yı sadece 54 milyon dolar gelirle kapatabildi.

Düşük gelir elde etmesine rağmen, Shazam’ın Apple’a bazı açılardan yararı dokunacağı bir gerçek. Bunların başında da Apple Music geliyor. Shazam ekibi bu servisin deneyiminin artıırlmasına yardımcı olacaktır. Eğer Apple uygulamayı kapatmaya karar verirse, Spotify’a yapılan yönlendirmeler de ortadan kalkacak demekti. Spotify da, Apple Music gibi Shazam’dan en çok beslenen servislerin başında geliyor, oraya da her gün 1 milyon ziyaretçi yönlendiriliyor. Öte yandan Shazam’ın, hâli hazırda Siri’ye entegre edilmiş olan müzik ve ses tanıma teknolojisi, iOS’e daha derin şekilde bağlanabilir. Böylelikle iOS cihazlarına da Pixel cihazlarında olduğu gibi otomatik şarkı tanıma işlevi kazandırılabilir.

Ayrıca Apple Shazam’ın artırılmış gerçeklik teknolojisine de ilgi duyuyor gibi görünüyor. Bu teknoloji kendi artırılmış gerçeklik ürünlerini ve servislerini destekleyecektir. Shazam’ın elinde bir görsel tanıma teknolojisi var. Aynı zamanda markalara sunduğu AR platformu da Apple’ın Google Lens benzeri bir işlev geliştirmesine ve ARKit çalışmalarını ilerletmesine katkıda bulunabilir.

Apple ve Shazam arasındaki satın alma anlaşmasının düzenleyici kuruluşlarının onayının ardından, ilerleyen haftalarda yürürlüğe girmesi bekleniyor.

İLGİLİ HABERLER