Teknoloji

Avrupa Birliği Apple aleyhinde karar açıklamaya hazırlanıyor

apple app store avrupa birligi

Apple ve Spotify arasında Avrupa’da devam eden hukuk kavgası yakında nihayete erecek gibi görünüyor. Gelen haberlere göre, Avrupa Birliği App Store politikaları nedeniyle Apple aleyhinde bir karar açıklamaya hazırlanıyor. Avrupa Birliği’nin rekabet kurumuna göre, Cupertino merkezli şirket birliğin tekel politikalarını ihlâl etti.

Avrupa Birliği, geçtiğimiz haziran ayından bu yana Apple’ın uygulama içi satın alım işlemlerinde kendi ödeme sisteminin kullanımının zorunlu kılmasını ve sattığı uygulamalar için yüzde 30 komisyon almasını inceliyor. Apple’ın mobil ödemelere yaklaşımı da Avrupa Birliği tarafından ayrıca inceleniyor.

AB’nin rekabetten sorumlu komiseri Margrethe Vestager, Apple’ın cihazları için uygulama ve içerik dağıtımını kontrol eden bir “bekçi” gibi hareket ettiğini belirtmişti. Soruşturma, 2019’da Spotify’ın şikayetiyle başlamıştı. Spotify, Apple’ı Apple Music’e avantaj sağlamak amacıyla ayrımcı politikalar uygulamakla suçlamıştı.

Soruşturmanın başlamasının ardından Epic Games, Match Group ve Tile gibi şirketler de Apple’a karşı Spotify’ın yanında saf tutmuştu. Bu şirketler, uygulama mağazası kurallarının değişmesi için Apple ve Google ile mücadeleye girmiş durumda.

Apple ise Spotify’ın tamamen ticari motivasyonlarla hareket ettiğini öne sürmüş ve katkıda bulunmadan App Store’dan yararlanmaya çalıştığını öne sürmüştü. Buna rağmen, Apple yıllık geliri 1 milyon doların altında olan geliştiricilere uyguladığı kesinti oranını yüzde 15’e çekerek tepkileri azaltmaya çalışmıştı.

Avrupa Birliği tarafından Apple aleyhine çıkacak bir kararın benzerleriyle karşılaşmak da sürpriz olmayacaktır. İngiltere, mart ayında Apple’ın App Store politikaları hakkında bir inceleme başlatmıştı. ABD’de ise senatoya bağlı bir komite mobil uygulama mağazalarını mercek altına almış durumda.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER