Manşetler

Asus ZenFone 5 ve ZenFone 5Z tanıtıldı: Yapay zekâ ile üst sınıf deneyim

asus zenfone 5

Bilgisayar ve donanım pazarının en önemli şirketlerinden biri olan Asus, son birkaç yıldır akıllı telefon pazarında da önemli adımlar atıyor. Çıkarttığı her telefonda kendisini geliştirmeyi başaran Tayvanlı üretici, son olarak geçtiğimiz sonbaharda ZenFone 4 serisini görücüye çıkarmıştı. 2018 Mobil Dünya Kongresi’ni de boş geçmeyen şirket, ZenFone 5 serisi telefonlarını tanıttı. Asus ZenFone 5 ve ZenFone 5Z yeni serinin yıldızları olarak ön plana çıkıyor.

ZenFone 5 ve ZenFone 5Z, görsel bakımdan birbirleriyle tıpatıp aynı cihazlar. İki telefon, arasındaki temel farkı ise işlemcileri oluşturuyor. ZenFone 5’te Qualcomm Snapdragon 636 yonga seti bulunuyor. ZenFone 5Z’nin kalbinde ise Qualcomm’un amiral gemisi olan Snapdragon 845 yonga seti yer alıyor.

Günümüzde akıllı telefon pazarının neredeyse tamamını etkisi altına alan “sıfır çerçeve” akımına Asus da kayıtsız kalamıyor. Yok denecek kadar ince bir çerçevenin sardığı 6.2 inç büyüklüğündeki ekran, ZenFone 5 ve ZenFone 5Z’nin ön panellerinin yüzde 90’ını kaplıyor. Sadece ekranın üst kısmına yerleştirilen çentikte ahize hoparlörü ve ön kamera için bir alan ayrılmış.

Asus, 5.5 inç büyüklüğündeki bir telefon kasasına 6.2 inç ekran yerleştirdiğine özellikle dikkat çekiyor.  2246 x 1080 piksel Full HD+ çözünürlük sunan bu ekranı, 2.5D kavisli Corning Gorilla Glass cam koruyor. Aynı camın arka paneli de kapladığını belirtmek gerekiyor.

ZenFone 5’te Snapdragon 636 yonga setine eşlik edecek bellek kapasitesi konusunda kullanıcılara 4 ve 6 GB olmak üzere iki farklı seçenek sunuluyor. Dahili depolama alanı içinse kullanıcıların önünde sadece 64 GB seçeneği bulunuyor.

ZenFone 5Z’de ise Snapdragon 845 yonga setini tamamlamak için farklı ikili seçenekleri sunuluyor. Potansiyel kullanıcılar 6 GB RAM ve 64 GB depolama alanı, 8 GB RAM ve 128 GB depolama alanı ya da 8 GB RAM ve 256 GB depolama alanı seçeneklerinden birini tercih edebilecek. Hem ZenFone 5’te hem de ZenFone 5Z’de microSD kart desteğiyle 2 TB daha depolama alanı elde edilebiliyor. Her iki telefonda da çift nano SIM kart desteğinin bulunduğunu belirtmekte fayda var.

ZenFone 5 ve ZenFone 5Z’ye ihtiyaç duydukları enerjiyi ise 3300 mAh kapasiteli pil sağlıyor.

Yapay zekâ, ZenFone 5 ve ZenFone 5Z’nin vadettiği deneyimin temel taşları arasında yer alıyor. Tayvanlı üretici telefonun genel performansında da, şarjında da, kameralarında da yapay zekâ üzerine özel bir vurgu yapıyor.

Yapay zekâ destekli akıllı şarj, Asus’un ZenFone 5 ve 5Z’de öne çıkardığı noktalar arasında bulunuyor. Şarj hızını dinamik olarak ayarlayan ZenFone 5 ve 5Z, böylelikle pilin kullanım ömrünü maksimuma çıkarıyor ve pil için tam koruma sağlıyor. Kullanıcıların şarj alışkanlıklarını da mercek altına alan yapay zekâ, kişiselleştirilmiş bir şarj takvimi de önerebiliyor.

ZenFone 5 ve 5Z’nin kameraları, yapay zekâ etkisinin en belirgin biçimde görüldüğü alanlar arasında yer alıyor. Her iki telefonun arkasında da dikey vaziyette yerleştirilmiş çift lensli bir arka kamera kurulumu bulunuyor. 12 megapiksel çözünürlüklü Sony IMX363 görüntü sensörüne sahip lens, bu kurulumda birincil kamera işlevini görüyor. f/1.8 diyafram genişlikli lens, 83 derecelik bir görüş açısı sunuyor. 120 derece gibi son derece geniş bir görüş açısına sahip ikinci lens ise çerçeveye daha fazla arkadaşın veya daha büyük bir manzaranın sığdırılmasını sağlayabiliyor. Her iki telefonun da önünde de f/2.0 diyafram genişlikli 8 megapiksel çözünürlüklü bir kamera bulunuyor.

Yapay zekânın etkisi ise kamera uygulamasında anlaşılıyor. ZenFone 5 ve 5Z yapay zekâ desteğiyle 16 farklı seçenek içinden sahne türünü tanıyabiliyor, portre ve güzelleştirme modlarını devreye sokabiliyor. Yapay zekâ, kullanıcıların çektikleri fotoğraflardan hareket ederek tarzlarını da öğreniyor.

Asus ZenFone 5 ve 5Z’de güvenlik konusunda da kullanıcıların önünde birden fazla sağlam seçenek bulunuyor. Parmak izi tarayıcısından vazgeçmeyen ve arka panele yerleştiren Asus, hızlı yüz tanıma özelliği de sunuyor.

Asus Zenmoji

Yapay zekâ ve kamera kurulumunun etkisiyle ortaya Asus’un Zenmoji adını verdiği bir özellik çıkıyor. Kullanıcılar Zenmoji ile kendi baş hareketlerini, mimiklerini ve seslerini kullanarak sevimli animasyonlar oluşturabiliyor.

Asus ZenFone 5 ve ZenFone 5Z, kutularından Android Oreo işletim sistemiyle çıkacak. Bu işletim sistemini Asus’un yeni ZenUI 5.0 kullanıcı arayüzü tamamlayacak. Kullanıcılar hem ZenFone 5’te hem de ZenFone 5Z’de Meteor Grisi ve Gece Yarısı Mavisi renklerinden birini tercih edebilecek.

Asus ZenFone 5, önümüzdeki nisan ayında satışa sunulacak. ZenFone 5Z ise haziran ayında raflardaki yerini alacak.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER