Teknoloji

ASUS 1080p FreeSync monitör ile bütçesini düşünenlere hitap ediyor

asus freesync

asus freesyncYüksek profilli bir PC toplayanların önem verdiği kriterlerden bir tanesi de yüksek tazeleme oranına sahip bir monitör olur. Bütçesini ön planda tutanlar ise genellikle 60 fps’lik 1080p monitörlerle yetinmek zorunda kalır. FreeSync veya G-Sync gibi teknolojiler ise birer nimet olur. Değişken tazeleme oranlarına sahip olan ve bu teknolojilerden bir tanesiyle grafik kartıyla senkronize edilen bir monitör sayesinde çerçeve hızı 60’ın altına düştüğünde bile görüntüyü ekran yırtılmasından korumak mümkün olabilir.

Ne var ki, Nvidia’nın G-Sync teknolojisi monitör üreticileri için ek maliyet getiriyor, bu da genel olarak son kullanıcıya yansıyan fiyatı artırıyor. Bu nedenle geriye tek gerçekçi bütçe dostu seçenek olarak FreeSync kalıyor. Bu teknolojiye AMD ve DisplayPort standardının bir kısmı öncülük ediyor.

Söz konusu kısıtlamalar ışığında ASUS, yeni VG245Q monitörüyle birlikte uygun noktayı buluyor. AnandTech’in belirttiğine göre, 40 ile 75 Hz arasındaki değişken tazeleme hızı ve DisplayPort üzerinden FreeSync desteği sunuluyor. 24 inç, 1080p ekranlı monitörün 1 milisaniye gibi düşük bir tepki süresi bulunuyor. Tabii ki, düşük fiyat neticesinde müşteriler dünyanın en iyi LCD paneline sahip olmayacaklar, ancak ASUS dahili hoparlörler ve kulaklık jakı gibi güzelliklerle bu ürünü ilgi çekici kılmayı başarıyor. Özellikle bir konsolu HDMI üzerinden bağladığınızda bu güzelliklerin farkı ortaya çıkacaktır.

ASUS bu monitörün resmi fiyatını henüz açıklamadı, ancak tahminler yurt dışı fiyatının 200 dolar civarında olacağı şeklinde. Böylelikle piyasadaki çoğu FreeSync seçeneğinden daha uygun olacaktır.

İLGİLİ HABERLER