Teknoloji

Armv9 mimarisini kullanan ilk Arm CPU ve GPU tasarımları duyuruldu

arm

Arm, amiral gemisi Cortex-X2 ve Cortex-A710 CPU’lar ve Mali-G710 GPU’nun aralarında olduğu en yeni CPU ve GPU tasarımlarını tanıttı. Yeni CPU ve GPU tasarımları yalnızca Arm’ın en son yonga tasarımları niteliğini taşımıyor. Aynı zamanda, on yıl sonra bir ilk niteliğini taşıyan, yeni güvenlik ve yapay zekâ özelliklerinin yanı sıra performansta büyük sıçramalar anlamına gelen yeni Armv9 mimarisini kullanan ilk tasarımlardır.

Muhtemelen çoğu tüketici telefonlarının veya bilgisayarlarının içindeki Arm çekirdeklerini tam niteliğini bilmiyordur. Ancak Arm’ın tasarımları, özellikle güçlü, yüksek performanslı çekirdekleri ve pil tasarrufu sağlayan yüksek verimli çekirdekleri bir araya getiren big.LITTLE mimarisi, neredeyse her Android telefon için ortaktır. Bu, burada tanıtılan tasarımların, 2022’nin en iyi Android telefonlarının nasıl görüneceğine dair etkili bir ön izlemesini yaptığı anlamına da geliyor.

arm cortex-x2

Arm, bu yıl üç yeni CPU tasarımı sunuyor. Birincisi olan Cortex-X2; Arm’ın Cortex-X özel programının bir parçası ve iş ortaklarının kendi özel kullanım durumları için özel çekirdekler tasarlamasına yardımcı olacak. Geçen yılki Cortex-X1’in halefi, aynı zamanda serideki en güçlü tasarımdır ve geçen yılın modeline kıyasla yüzde 16’ya kadar daha iyi performans vadediyor. Buna ek olarak, geçen yılki Cortex-A78’e göre yüzde 30’a kadar daha iyi güç verimliliği ve yüzde 10 daha iyi performans vadeden yeni “büyük” çekirdek Cortex-A710 var.

Ne var ki, Arm yalnızca performans çekirdeklerini güncellemiyor. Dört yıl sonra ilk kez, 2017’de piyasaya sürüldüğünden bu yana telefonların büyük bir kısmı için kullanılan Cortex-A55 tasarımının yerini alan yeni bir “LITTLE” yüksek verimli çekirdek olan Cortex-A510’u da tanıttı. Ve işte burada Arm, en büyük sıçramaları vaat ediyor. Yeni Cortex-A510, eski modele kıyasla yüzde 30’a kadar daha iyi performans ve yüzde 20 daha iyi güç verimliliği sunacak.

armv9

Yeni Armv9 tasarımları hep birlikte, işlemcilerin içinde yer almaya başladığında performansta büyük bir sıçramalar görebiliriz. Örneğin Qualcomm’un Snapdragon 888 işlemcisi, dört “büyük” çekirdeği olarak geçen yılın amiral gemisi Arm Cortex-X1 ve Cortex-A78’in kısmen özelleştirilmiş sürümlerini kullanırken “LITTLE” çekirdekleri için kabaca dört yaşında olan Cortex-A55 tasarımını kullanıyor. Samsung’un amiral gemisi Exynos 2100 ise, Arm’ın Mali-G78 GPU tasarımıyla birlikte benzer bir yapılandırma kullanıyor.

Arm, Armv9 tasarımlarından oluşan bir CPU kümesinin (tek bir Cortex-X2, üç Cortex-A710 çekirdeği ve dört Cortex-A510 çekirdeği) aynı seviyedeki bir Armv8.2 kümesi ile karşılaştırıldığında; yüzde 30’a kadar daha iyi tepe performansı (Cortex-X2 sayesinde), yüzde 30 daha iyi genel verimlilik (Cortex-A710’dan) ve Cortex-A510’dan yüzde 35 daha iyi “LITTLE” performans sunması gerektiğini belirtiyor.

armv9

Ayrıca Arm üç yeni GPU sunuyor. Yüzde 20 daha iyi oyun performansı ve yüzde 20 daha iyi güç verimliliği vaat eden amiral gemisi Mali-G710; daha uygun fiyatlı cihazlar için orta seviye bir seçenek olarak tasarlanan Mali-G510 ve giriş seviyesi Mali-G310 bu seçenekler olarak sıralanıyor.

Genel amaç, çok çeşitli kullanım durumları için çeşitli tasarımlar sağlamaktır. Bir bilgisayar, Arm’ın Cortex-X2 CPU’larına ve grafikler için ayrı bir GPU çözümüne dayanabilir. Üst sınıf bir akıllı telefon Arm’ın çeşitli CPU tasarımlarından oluşan bir CPU kümesi ve Mali-G710 GPU ile yüksek performans sunabilir. Fazla işlemci gücüne ihtiyaç duymayan bir akıllı saat ise, sadece Cortex-A510 ve Mali-G310 kullanan bir işlemciyle çalışabilir.

Yeni Arm tasarımlarının telefonlarda veya diğer cihazlarda görünmesi biraz zaman alacak. Arm tasarımları iş ortaklarına vermek zorunda, daha sonra da üreticilerin bunları kendi yarı iletken ürünlerine dahil etmesi gerekecek. Bu da Armv9 mimarisine dayalı bu yeni işlemcileri yılın ikinci yarısı içinde görebileceğimiz anlamına geliyor. Sonrasında da bu işlemciler telefon üreticilerinin yolunu tutacaktır.

Bu nedenle, yeni Arm CPU ve GPU tasarımlarının herhangi bir telefonda görünmesi büyük olasılıkla 2022’nin başında gerçekleşecektir. Tabii ki, bu varsayım küresel çip sıkıntısının sürmeyeceğine ve önümüzdeki yılın ürünlerini daha da öteye taşımayacağı şartıyla yapılıyor. Her ne olursa olsun, Armv9 tabanlı bu yeni yongalar akıllı telefonların geleceğinde bir sonraki adımın ne olabileceğine dair heyecan verici bir bakış niteliğini taşıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER