Teknoloji

İtalya Apple ve Samsung hakkında “planlı yavaşlatma” nedeniyle soruşturma başlattı

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

İtalya’nın rekabet kurulu, “planlı yavaşlatma” iddiaları nedeniyle Apple ve Samsung hakkında iki ayrı soruşturma başlattı. Autorità Garante della Concorrenza e del Mercato (AGCM) adını taşıyan kurul iki şirketin kullanıcılarını daha yeni telefonlar almaya teşvik etmek adına güncellemelerle mevcut cihazlarını yavaşlatıp yavaşlatmadığını inceleyecek.

Kuruldan yapılan açıklamada, hem Apple’ın hem de Samsung’un güncellemelerin olası etkileri konusunda kullanıcılarına yeteri kadar bilgi vermediği belirtildi. Özellikle güncellemelerin telefonları yavaşlatması konusunda sessiz kalındığını savunan kurum, kasıtlı yavaşlatmanın İtalyan tüketici yasalarına aykırı olduğunun altını çizdi.

Kurul tarafından yapılan açıklamada, Apple’ın geçtiğimiz ayki itirafına herhangi bir atıfta bulunulmadı. Cupertino merkezli şirket, geçtiğimiz ay telefonlarında belli bir performans seviyesini korumak adına eski pile sahip cihazları yavaşlattığını kabul etmişti. İtalyanlar bu itiraftan bahsetmese de, açılan soruşturmada bu kabullenmenin bir payı olduğunu görmek çok zor değil. Apple hâli hazırda gerçekleştirdiği yavaşlatma nedeniyle aralarında Fransa’nın da bulunduğu çeşitli ülkelerde soruşturuluyor.

Apple CEO’su Tim Cook, yayınlayacakları yeni güncellemeyle kullanıcılara bu yavaşlatma işlemini devredışı bırakma imkânı sunacaklarını açıklamıştı. Cook, kullanıcılarına pillerinin sağlık durumu konusunda da daha detaylı ve şeffaf bilgiler vereceklerini belirtmişti.

Apple ve Samsung bu sefer aynı safta

Apple ve Samsung, bu tarz hukuki süreçlerde genellikle birbirlerinin karşılarında olsalar da bu sefer aynı safta yer alıyorlar. İki şirketten de henüz konuya ilişkin bir açıklama gelmiş değil. Ancak Apple’ın itirafının ardından Samsung’un “planlı yavaşlatma” uygulamadığına dair bir açıklama yaptığını hatırlatmakta fayda var.

İLGİLİ HABERLER