Manşetler

Apple ucuz iPhone’un üretimini Pegatron’a vermeyi planlıyor

Tayvanlı üreticisi Foxconn’un adı Apple’ın ürünleriyle birlikte anılır hâle gelmişti. Ancak gelecekte bu durumun değiştiğini görebiliriz. The Wall Street Journal tarafından yayınlanan habere göre Apple üretimini Foxconn ve ona göre daha az bilinen, ancak yine önde gelen üreticiler arasında yer alan Pegatron arasında paylaştırmayı planlıyor. Pegatron’a daha önceleri kısıtlı sayıda iPhone ve önemli miktarda iPad mini’nin üretimi için görev verilmişti. WSJ’nin haberine göre şirketin üretmeyi planladığı daha ucuz fiyatlı iPhone’lar bu üreticinin elinden çıkacak.

iphone-5-inceleme-00022

Pegatron’un Apple ile uzun soluklu bir ilişkisi bulunuyor. Birinci nesil iBook bilgisayarların üretimini üstlenen şirket Asustek tarafından satın alınmış, sonrasında bir iştirak hâline getirilmişti. Şimdiyse tedarikçi olarak pazar payını artırmak için hamleler yapıyor. Adı verilmeyen kaynakların söylediğine göre Apple bu değişikliği çeşitli nedenlerden dolayı yapmayı planlıyor. Foxconn tarafından üretilen iPhone 5’in çizilmelere ve sürtmelere karşı dayanıksız olması Apple’ın kalite kontrolüyle ilgili kuşkulara neden olmuştu. Foxconn’un CEO’su Terry Gou ile daha sıkı bir ilişki kuran Jobs’un aksine Cook’un ilişkileri çeşitlendirmeye daha hevesli olduğu söyleniyor. Bu arada Foxconn’un da Apple’a olan bağlarını azaltmak ve konumunu bir üreticinin ötesine taşımak için atılımlar yapıyor. Mozilla ile yeni bir Firefox cihazının duyurusunu yapmaya hazırlanan şirketin aynı zamanda kendi markasını taşıyan aksesuarlar üreteceği de dillendiriliyor.

Pegatron’un Apple tedarikçisi 0larak daha fazla bilinmesi onun da kamuoyu nezdinde Foxconn gibi bir imaja bürünmesine neden olabilir. Bildiğiniz gibi, Foxconn işçilere yönelik davranışları ve son yıllarda gerçekleşen intihar vakaları nedeniyle yoğun şekilde eleştiriliyor. Pegatron da Apple’ın teşviğiyle 2012 yılında gerçekleştirilen incelemelere konu olmuştu, ancak Çin’deki fabrika şartlarıyla ilgili olarak kamuoyundan yükselen tepkiden büyük oranda kaçmayı başarmıştı. 2011 sonunda, iddialara göre Apple tarafından görevlendirilen heyetin yaptığı incelemelerden birkaç saat sonra Pegatron için üretim yapan Şangay’daki Riteng fabrikasında bir patlama olmuş ve 59 işçi yaralanmıştı. Patlamanın alüminyum cilalama işlemi sırasında oluşan tozdan kaynaklandığı söylenmişti.

İlgili >>WSJ

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER