Teknoloji

Foxconn ve Pegatron iPhone 13 üretiminde kapasiteyi artırmak için harekete geçti

iphone 13

iPhone 13 serisinin tanıtımı için oklar sonbahar aylarını işaret ediyor. Apple’ın bu yıl yeniden eylül ayında tanıtım gerçekleştirmesi beklense de, henüz bu konuda şirketten net bir açıklama gelmiş değil. Ancak Apple’ın üretim ortakları şimdiden yeni telefonların üretimi için kolları sıvamış durumda.

Tayvan kaynaklı haberlere göre, hem Foxconn hem de Pegatron iPhone 13’ün üretiminde çalışacak kişiler bulmak için oldukça yüksek primler öneriyor. İşe alım sırasında verilen bu primlerin standart aylık maaşın üstünde olduğu belirtilirken, arkadaşını da çalışması için getirenlere daha yüksek primlerin verildiği söyleniyor.

Geçtiğimiz yıl çıkan haberlerde iPhone üretim hattında çalışan bir kişinin haftanın altı günü çalışarak aylık 5 ila 6 bin yuan (6700 ila 8067 TL) kazandığı belirtilmişti. Pegatron’un bu dönemde iPhone üretiminde çalışacaklara ise başlangıç primi olarak 8500 yuan (11428 TL) önerdiği söyleniyor. Foxconn’un ise iç tavsiye biriminin 6000 yuan (8067 TL) olacağı açıklanmıştı.

iPhone 13’ün üretim sürecinin küresel çip kıtlığından etkilenmesi beklenmiyor. Apple’ın kendi işlemcilerini tasarlaması ve diğer bileşenleri de yoğun miktarda tedarik etmesi bu durumu sorun olmaktan çıkarıyor. Ancak iPad ve Mac üretiminde çip kıtlığının olumsuz bir etki yapabileceği daha önce Apple tarafından açıklanmıştı.

COVID-19 salgını ise hem Hindistan’da hem de Tayvan’da iPhone 13 üretimini etkileme potansiyeli taşıyor. Foxconn’un Hindistan’daki fabrikasında 100’den fazla pozitif çıkmasının ardından iPhone üretiminin yarıya indirildiği haberi geçtiğimiz ay gündeme gelmişti. Tayvan’ın ise aşı tedariği konusunda sıkıntı yaşadığı söyleniyor. Apple’ın ülkeye 10 milyon aşı bağışlamaya hazırladığı da bir süre önce ortaya çıkmıştı.

İLGİLİ HABERLER