Teknoloji

Apple tedarikçilerini Çin’in intikam yaptırımları konusunda uyardı

apple m4 mac

Apple, tedarikçilerini Çin’in ABD’den intikam almaya yönelik bir girişimde bulunabileceği konusunda uyardı. Bahsi geçen intikam arayışının nedeninin ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Peloisi’nin hafta içi gerçekleştirdiği Tayvan ziyareti olduğu belirtilirken, Çin’in vereceği reaksiyonun iPhone veya bileşenlerinin sevkiyat sürecini etkileyebileceği ifade edildi.

Peloisi’nin Tayvan ziyaretinden son derece rahatsız olan Pekin, Peloisi ve ailesine yönelik yaptırımlardan Tayvan karasularında askeri tatbikat yapmaya kadar uzanan çeşitli karşılıklar vermişti. Çin’in şimdi de iPhone üretimini olumsuz etkileyecek bir yaptırım uygulamasından endişe duyuluyor.

Peloisi Tayvan ziyareti sırasında Apple için çip üreten TSMC‘yi ziyaret etmişti. ABD Temsilciler Başkanı’nın Cupertino merkezli şirketin tedarikçilerinden Pegatron’u ziyaret ettiği de daha sonra ortaya çıkmıştı.

Peloisi’nin Tayvan ziyaretinin Çin işgaliyle ilgili endişelerin arttığı bir dönemde Tayvan’a destek göstermek amacıyla yapıldığı belirtilmişti. ABD bu ziyaretle Pekin’e Tayvan’ın kendisini savunması için gerekli askeri desteği sağlayacağı mesajını vermişti.

Ancak pek çok kişi bu ziyaretin Çin’in gözünü korkutmaktan ziyade provoke etmesinden endişe duyuyor. Gelen haberler de bu endişelerin haklı olduğunu gösteriyor.

Peloisi’nin Tayvan’da iPhone üreticisi Pegatron’u ziyaret ettiği de ortaya çıkmıştı. Bu nedenle Çin’in Pegatron’un Çin’deki fabrikalarına sevkiyatları veya fabrikalardan sevkiyat yapılmasını engelleyebileceği söyleniyor.

Reuters’ın haberine göre, Apple Çin’deki tedarikçilerini gümrük süreçlerin etkileyebilecek olası düzenlemeler konusunda uyardı. Şirket, Çin’in Tayvan’da üretilen bileşenlere yapım yeri olarak “Tayvan, Çin” veya “Çin Taipesi” etiketi eklenmesi yönelik kuralı yeniden işletmeye başlattığını da hatırlattı.

Olayların nasıl bir seyir izleyeceği belirsizliğini korusa da, mevcut gerilimin de Apple’da canları sıktığını tahmin etmek pek zor değil. Cupertino merkezli şirketin önümüzdeki ay iPhone 14 serisini tanıtması bekliyor. Böyle yoğun bir zamanda üretim sürecinde sıkıntılar yaşanması şirketin istediği en son şey olacaktır.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER