Teknoloji

Apple iPhone 12 üretiminin yüzde 10’unu Hindistan’a taşımaya hazırlanıyor

iphone 12 foxconn 13

Apple’ın Hindistan’da iPad üreteceğine dair haberler bir süre önce gündeme gelmişti. Şirket bir taraftan da iPhone 12 üretiminin bir kısmını bu ülkeye kaydırmayı planlıyor. Foxconn’un hem bu ülkede hem de dünya genelinde satış için Hindistan’da üretim yapacağı belirtilmişti. Son haberlere göre, üretimin yüzde 7 ila 10’luk kısmı Çin’den Hindistan’a kaydırılacak. Pegatron’un da iPhone 12’nin Hindistan’daki üreticilerinden biri olacağı belirtiliyor.

Foxconn’un Hindistan’da iPhone 11 ve XR üretimi yaptığı Tamil Nadu tesisinde iPhone 12’yi de üreteceği söyleniyor. Cupertino merkezli şirket, Hindistan hükümetinin ülkede üretimi teşvik programı çerçevesinde Foxconn ve Pegatron’un yanında Wistron’a da üretim yaptıracağı belirtiliyor.

Foxconn’un Hindistan’daki fabrikasında iPhone 12’nin mini versiyonunu da üretebileceği söylense de, henüz bu konuda kesin bir karar verilmişe benzemiyor. Pegatron’un Hindistan’daki üretim bandının hazır hâle gelmesinin ise yılın ortasını bulabileceği konuşuluyor.

Apple CEO’su Tim Cook da şirketinin Hindistan planları konusundaki iddiasını daha önce dile getirmişti. Apple’ın çeyrek sonuçlarının değerlendirildiği toplantıda konuşan Cook, gelişmekte olan pazarlarda yaptıklarından dolayı gurur duyduklarını söylemiş ve Hindistan’ı örnek olarak göstermişti. Hindistan’da bir önceki yıla kıyasla neredeyse iki kat büyüdüklerini söyleyen Cook, bunun fırsatın boyutuna göre küçük olduğunun altını çizmişti.

Apple için iPhone 12 üretimini Çin dışına başka açılardan da önem taşıyor. Koronavirüs salgını, ticaret savaşı, siyasi konular ve insan haklarına dair endişeler Apple’ın iPhone üretiminde Çin dışındaki ülkelere de açılmasını önemli kılıyor. Şirket Hindistan’ın yanında Vietnam ve Endonezya’da üretim yapmak için de çalışmalar yürütüyor.

İLGİLİ HABERLER