Teknoloji

Apple Teksas saldırganının iPhone’unun kilidinin açılması için FBI’a yardım teklif etmiş

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

apple teksasABD’nin Teksas eyaletinde geçtiğimiz pazar günü bir kiliseye düzenlenen saldırı sonucunda 26 kişi hayatını kaybetmişti. Saldırının ardından ölü olarak ele geçirilen saldırgan Devin P. Kelley’in üzerinden bir iPhone çıkmıştı. Apple Teksas saldırganının iPhone’unun kilidinin açılması için soruşturmayı yürüten FBI’a hemen yardım teklifinde bulunduğunu duyurdu.

Cupertino merkezli şirketin bu açıklamayı yapmasının altında FBI’ın suçlaması yatıyor. FBI ajanlarından Christopher Combs isim vermeden Apple’ı eleştirmiş ve teknolojik cihazlarda standart olarak kullanılan şifrelemenin kolluk kuvvetlerinin suçlulara ait cihazlardaki bilgilere erişmesini engellediğini belirtmişti. Kolluk kuvvetlerinin bu telefonlara giremediğini söyleyen Combs, bunun için yoğun bir çaba sarfettiklerinin altını çizmişti.

Ancak Reuters tarafından yayınlanan bir haber, Combs’un açıklamalarından farklı bir gerçeği işaret ediyor. Bir kişi hayatını kaybettikten 48 saat sonra bile iPhone’unun kilidi Touch ID ile açılabiliyor. Reuters’in haberine göre, FBI bu süreçte Apple’dan yardım istemedi. Kelley’in iPhone’unun modeli ve Touch ID’nin aktive edilip edilmediği hâlâ belirsizliğini koruyor.

Apple ise Buzzfeed’e gönderdiği bir açıklamayla FBI’a anında yardım teklifinde bulunduğunu duyurdu. Bu açıklamanın ardından The Washington Post’a konuşan bir FBI yetkilisi, Apple’ın yardım teklifini doğruladı. Şu an için yardıma ihtiyaç duyulmadığını belirten FBI yetkilisi, hâli hazırda büronun suç laboratuvarının veriye erişim için farklı yollar üzerinde çalıştığını sözlerine ekledi.

Apple Teksas saldırısının ardından eskisinden farklı bir yaklaşım izledi

Apple Teksas saldırısının ardından FBI’a yardım konusunda daha önceki olaylardan farklı bir yaklaşım izledi. Cupertino merkezli şirket, San Bernardino’da gerçekleşen bir silahlı saldırının ardından FBI’dan zanlının iPhone’unun kilidinin açılması için gelen yardım talebini geri çevirmişti.

İLGİLİ HABERLER