Teknoloji

Apple OS X 10.9 Mavericks sekmeli Finder, Haritalar ve iBooks ile sonbaharda geliyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Apple’ın gelecek nesil masaüstü işletim sistemi OS X 10.9 Mavericks’i duyurdu. İlk kez WWDC açılış toplantısında görücüye çıkan bu işletim sistemiyle ilgili detayları OS X’in patronu Craig Federighi paylaştı. Yeniliklerin başında sekmeli Finder pencereleri geliyor. Bu özellik sayesinde Finder’ı daha düzenli şekilde kullanmak mümkün olacaktır. Ayrıca Tags, yani etiket desteği de Mac üzerindeki dokümanların erişimini kolaylaştıracak, daha hızlı hâle getirecek.

os-x-mavericks-100613

Apple, OS X Maverics ile birlikte birden fazla ekran için de destek sunuyor. Öte yandan işletim sistemi Apple TV ile uyumlu şekilde çalışıyor, böylelikle Mac kullanıcıları Apple TV’lerini ikinci ekran hâline getirebilecek, HDTV’lerini ikinci ekran olarak kullanabilecek.

Safari ise yeni bir yer imleri kenar çubuğu ile geliyor. Ayrıca Craig Federighi’nin de belirttiği gibi bu internet tarayıcısı performans bakımından birçok iyileştirmeyi de bünyesinde barıdnırıyor. OS X’ten sorumlu yöneticinin söylediğine göre Apple’ın internet tarayıcısı Chrome’dan daha az güç tüketiyor, hatta Firefox karşısında da çok daha iyi bir performans sergiliyor.

Şifre yönetimi de OS X Mavericks ile daha düzgün hâle geliyor, Apple işin içine iCloud’ı dahil ediyor. iCloud Keychain olarak adlandırılan özellik sayesinde tüm şifreler, kredi kartı numaraları, kullanıcı giriş bilgileri ve bunun gibi diğer gizli bilgiler bulutta, güvenli bir şekilde tutuluyor. Alışveriş yaparken, bir web sitesine giriş yaparken her seferinde şifre neydi diye hatırlamak zorunda kalmıyorsunuz.

Bildirimler de OS X Mavericks’te geliştirilen alanlardan biri olarak dikkat çekiyor. iOS uygulamalarından bildirimler de artık Mac’e gönderilebiliyor. Böylelikle Apple’ın çeşitli donanımları arasında kesintisiz deneyim sağlanmasına katkıda bulunuluyor.

Son iki OS X sürümü gibi, Maverics de Mac App Store üzerinden indirilebilecek.

İlgili >> The Verge

[Görsel – The Verge]

İLGİLİ HABERLER