Teknoloji

Apple MacBook’lara bağlanacak USB-C cihazlarının izin istemesini sağlayacak

apple macbook usb-c
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Uçak koltuklarında, kafelerin masalarında ve bunun gibi yerlerde gördüğümüz herkese açık şarj noktalarından cihazlarınızı şarj etmekte tereddüt ediyorsanız, Apple’ın sizi rahatlatacak bir özelliği var. Apple’ın yeni duyurduğu macOS 13 Ventura‘nın ilk beta sürümü, USB-C ve Thunderbolt aksesuarlarının, Apple’ın M1 veya M2 yongaları tarafından desteklenen MacBook’larla iletişim kurmadan önce açıkça izninizi istemesini sağladığını gösteriyor.

Apple’ın sürüm notlarında konuyla ilgili olarak: “Apple işlemcili taşınabilir Mac bilgisayarlarda, yeni USB ve Thunderbolt aksesuarlarının, doğrudan USB-C bağlantı noktasına bağlanan bağlantılar için macOS ile iletişim kurabilmesi için kullanıcı onayı gerekir. Bu, güç adaptörleri, bağımsız ekranlar veya onaylı bir hub’a bağlantılar için geçerli değildir. İzin Verme’yi seçerseniz cihazlar şarj olmaya devam edebilir.” ifadesi yer alıyor.

Güvenlik yapılandırmasını Sistem Ayarları > Güvenlik ve Gizlilik > Güvenlik bölümünde değiştirebilirsiniz. İlk yapılandırma “Yeni aksesuarlar için sor” şeklindedir, ancak Erişilebilirlik yapılandırılması içinde, bu davranışı her zaman aksesuar kullanımına izin verecek şekilde ayarlayabilirsiniz. Onaylı cihazlar kilitli bir Mac’e üç güne kadar bağlanabilir.

Önceki macOS sürümlerinden yazılım güncellemesi sırasında eklenen aksesuarlara otomatik olarak izin veriliyor. Mac’i yeniden başlatmadan önce eklenen yeni aksesuarlar numaralandırılabilir ve çalışabilir, ancak kilidi açılmış bir Mac’e bağlanıp açıkça onaylanana kadar bunlar hatırlanmayacaktır.

Apple’ın getirdiği bu yeni mekanizmanın bir olumsuz tarafı yok gibi görünüyor. MacBook bilgisayarlar yine olduğu gibi şarj edilebilecek, harici monitörlere bağlanabilecek. İstenmeyen bir durumla karşılaşmak istemezseniz, her şeyi tümden kapatma imkanınız olacak. Görünüşe göre şirket, kötü niyet taşıması muhtemel veya uyumlu olmayan USB cihazları için ek bir koruma getiriyor.

Belki de bu, şirketlerin her USB cihazına kimliğini doğrulamak ve yeteneklerini doğrulamak için şifreli bir sertifika veren bir “USB Type-C Kimlik Doğrulama Programı” benimsemesini gerektiren USB Uygulayıcıları Forumu’nun 2019’da başlattığı (pdf) çözümden daha gerçekçi bir çözüm olacaktır.

İLGİLİ HABERLER