Teknoloji

Apple M2 işlemciyi duyurdu, işte önemli detaylar

apple m2 özellikleri

Apple, bugün başlayan Dünya Geliştiriciler Konferansı’nda (WWDC) yeni M2 yongasını tanıtıyor. M1, M1 Pro, M1 Max ve M1 Ultra yongalarından sonra Apple, artık daha güçlü bir M2 yongasına geçmeye hazır gibi görünüyor.

Kendinden önce çıkan en son Apple tasarımı işlemci olan M1 Ultra gibi, M2 de Apple’ın Arm tabanlı mimarisini kullanıyor. Ve şimdi ilk M1’den yüzde 25 daha fazla oranda, 20 milyar transistörle tamamlanmış 5nm bir işlemci üzerine inşa edildi. Apple, M2’de 100 Gb/sn bellek bant genişliği ve 24 GB birleşik belleğin yanı sıra yeni performans ve verimlilik çekirdekleri kullanıyor. Bu, M1’den yüzde 50 daha fazla bant genişliği demektir.

Ayrıca Apple, M2 ile orijinal M1 çipine göre yüzde 18 daha fazla performans vaat ediyor ve şirket M2’nin “en yeni 10 çekirdekli PC dizüstü bilgisayar çipinden” 1,9 kat daha hızlı olacağını iddia ediyor.

apple m2

Yeni CPU’da daha geniş önbelleklere sahip daha hızlı performans çekirdekleri yer alıyor. Büyük ölçüde yenilenen verimlilik çekirdekleri ise daha da yüksek performans artışı sağlıyor. Bu çekirdekler birlikte, M1’e göre yüzde 18 daha yüksek çok iş parçacıklı performans sunuyor. Böylece M2, efekt katmanları içeren müzik prodüksiyonu veya fotoğraflara karmaşık filtreler eklemek gibi yoğun CPU performansı gerektiren işleri son derece az güç tüketimiyle halledebiliyor. En yeni 10 çekirdekli dizüstü PC çipiyle karşılaştırıldığında, M2’deki CPU aynı güç seviyesinde yaklaşık iki kat fazla performans sergiliyor. Üstelik M2, PC çipinin gösterdiği en yüksek performansa onun yalnızca dörtte biri kadar güç harcayarak ulaşıyor. Yüksek performans sunmak için çok daha fazla güç tüketimi yapan ve bu nedenle daha kalın, daha fazla ısınan, daha gürültülü ve daha kısa pil ömrüne sahip sistemlerde bulunan en yeni 12 çekirdekli dizüstü PC çipiyle karşılaştırıldığında ise M2, bu 12 çekirdekli çipin gösterdiği en yüksek performansın yüzde 90’ına onun yalnızca dörtte biri kadar güç harcayarak ulaşıyor.

M2’de ayrıca Apple’ın 10 adede kadar çekirdekle yapılandırılabilen yeni nesil GPU’su yer alıyor. Bu sayı M1’de yapılandırılabilen çekirdek adedinden iki fazla. Daha fazla önbellek ve daha yüksek bellek bant genişliğiyle gelen bu 10 çekirdekli GPU, M1 çipe kıyasla aynı güç seviyesinde yüzde 25’e kadar, maksimum güç seviyesindeyse yüzde 35’e kadar daha yüksek grafik performansı sunarak büyük fark yaratıyor. En yeni dizüstü PC çipindeki entegre grafik teknolojileriyle karşılaştırıldığında, M2’deki GPU aynı güç seviyesinde 2,3 kat daha hızlı performans sunuyor ve dizüstü PC çipinin maksimum GPU performansına onun yalnızca beşte biri kadar güç harcayarak ulaşıyor. Watt başına daha yüksek performans sunan M2, yoğun grafik performansı gerektiren oyunlar oynarken veya RAW formatında devasa boyutlu görüntüleri düzenlerken bile sistemlerin olağanüstü pil ömrüne ulaşmasını, serin kalmasını ve sessiz çalışmasını sağlıyor.

M2 çip, Apple’ın en yeni özel teknolojilerini Mac’e getirerek yepyeni özelliklerin, daha gelişmiş güvenliğin ve çok daha fazlasının kapılarını açıyor:

  • M1 çiptekinden yüzde 40 daha yüksek performans sunan yeni Neural Engine saniyede 15,8 trilyona kadar işlem gerçekleştirebiliyor.
  • Media engine, daha yüksek bant genişliğine sahip video kod çözücü ile 8K H.264 ve HEVC videolara destek veriyor.
  • Apple’ın güçlü ProRes video motoru, birden fazla 4K ve 8K videonun oynatılmasını sağlıyor.
  • Apple’ın en yeni Secure Enclave teknolojisi sınıfının en iyi güvenlik özelliklerini sunuyor.
  • Yeni görüntü sinyali işlemcisi (ISP) görüntülerdeki pürüzleri daha da ileri seviyede azaltıyor.

macOS, Apple çiplere göre tasarlanıyor. macOS Monterey, yeni güçlü Apple M2 ile bir araya geldiğinde kullanıcılara çığır açıcı performans ve üretkenlik düzeyi sunuyor. Gücünü Apple çipten alan Mac bilgisayarlar; Mac’te de çalışabilen iPhone ve iPad uygulamaları ve M serisi çiplerin tüm gücünü ortaya çıkaran evrensel uygulamalar da dahil olmak üzere, Mac için bugüne kadarki en geniş uygulama koleksiyonuna erişebiliyor.

Bu sonbaharda kullanıma sunulacak macOS Ventura; Stage Manager gibi yeni özellikler, Süreklilik Kamerası ve FaceTime’da Handoff özelliği gibi güçlü yeni yeteneklerle M2’den en iyi şekilde yararlanacak. macOS Ventura’da aynı zamanda Safari, Mail, Mesajlar, Spotlight ve daha fazlası için önemli güncellemeler sunuluyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER