Teknoloji

Apple’ın yeni Mac Pro bilgisayarı parçalarına ayrıldı, yüksek puan aldı

apple mac pro ifixit

iFixit Apple’ın yeni Mac Pro cihazına tamir edilebilirlik açısından 10 üzerinden 9 gibi, mükemmele yakın bir puan verdi. Söküm ve onarım işi konusunda uzman olan ekip, yeni bilgisayarı çok kolay açılması nedeniyle övüyor. Aynı zamanda içindeki bileşenlerinin herhangi bir alet edevat gerekmeden değiştirilebilir olması, hatta değiştirme adımlarının numaralı ve şekilli biçimde doğrudan bileşenlerin üstüne eklenmesi de beğeni topluyor.

Normalde Apple’ın ürünleri söküldükten sonra yeniden birleştirmesi kolay değildir. Örneğin, Apple’ın en son akıllı telefonu iFixit’ten 10 üzerinden 6 puan almıştı. En yeni dizüstü bilgisayarlarının puanı ise daha da kötü çıkmıştı. Hatta site, en son model MacBook Air‘ın tasarım unsurlarına övgü dizse de, bu ürüne de tamir edilebilirlik puanı olarak 10 üzerinden 3 vermişti.

Bu arada Mac Pro sadece içinin açılmasıyla kolay bir ürün olmakla kalmıyor, aynı zamanda çoğu parçasının yenisinin ve daha iyisinin bulunması kolay. 9to5Mac, makinenin RAM’ini üçüncü taraf parçayla değiştirmeyi başarmıştı. Bu da Apple’ın birinci elden sunduğu yükseltmelere göre daha ekonomik biçimde yükseltme imkanının bulunduğunu gösteriyor. Bu arada iFixit, işlemcinin benzer modüler tasarımı kullandığını, bunun da kullanıcıların kendi başlarına yükseltme yapmalarını elverişli kılacağını kaydetti.

Birçok olumlu noktası bulunsa da, Mac Pro için tüm haberler iyi sayılmaz. iFixit, bilgisayarın SSD’sinin Apple’ın T2 güvenlik yongasına bağlandığını, bunun da kullanıcı tarafından değişimi zorlaştırdığını kaydetti. Apple’ın onaylı tamir listesi de kısa. Bu durum bazı parçaları bulmanın çok zor olduğunu veya tamirinin epey pahalıya patlayacağını gösteriyor.

Mac Pro’nun tasarım unsurlarına övgü var

Her ne olursa olsun, 2013’ün çöp kutusuna benzeyen Mac Pro tasarımına göre büyük bir adım atıldığını görüyoruz. iFixit o zamanlar bilgisayarın özel konnektörler ve sıkı bir kablo bağlama sistemine sahip olduğunu, bunun da makine üzerinde çalışmayı zorlaştırdığını söylemişti. Yine de, bu makineye 10 üzerinden 8 puan vermişti ki, bu puan da Apple’ın dizüstü bilgisayarlarından aldığından daha yüksek seviyedeydi.

Tamir edilebilirliğin dışında, iFixit Mac Pro’nun hoş ve düzenli tasarım unsurlarına da vurgu yapıyor. Özellikle bilgisayarın güç düğmesinin altında bulunan bir bağlantı noktasına dikkat çekiyor. Bunun da kasasını kaldırdığınızda güçten otomatik olarak kesileceği anlamına geldiğini belirtiyor. Küçük, ancak hoş bir ayrıntı sayılır.

Yeni Mac Pro’nun kolay biçimde tamir edilebilir olması, özellikle bu bilgisayarı satın alıp yapacağı yükseltmelerle uzun zaman boyunca çalışmayı düşünen işletmeler için iyi haber. 40 bin TL’ye varan başlangıç fiyatıyla gerçekten pahalı, ancak daha yüksek profilli donanım için kullanıcı satın alma işleminden sonra da yeterli hareket alanını bulacaktır.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER