Manşetler

Apple iOS ile çalışan akıllı kol saati geliştirmek için çalışıyor

Apple’ın 2011’de altıncı nesil iPod nano için, bu cihazın kol saati gibi kullanılmasına imkan tanıyan kayışlar çıkarmış olması, saat formunda mobil cihazların üretimi için yakılmış bir işaret fişeği olarak yorumlanmıştı. New York Times ve Wall Street Journal tarafından geçilen haberler bu alanda yoğun çalışmaların yapıldığını, Apple’ın iOS işletim sistemiyle çalışacak bir akıllı kol saati geliştirmekte olduğunu gösteriyor. Henüz başlangıç aşamasında olan çalışmalar dahilinde Apple’ın farklı biçimleri test ettiği iddia ediliyor. Ne var ki, bu tasarımlar hakkında daha fazla detay veya ilk ürünün ne zaman pazara çıkacağı noktasında ortada net bir bilgi bulunmuyor.

ipod-nano-saat-110213

iWatch ile ilgili dedikodular 2011 yılına kadar gidiyor. Yazının başında da belirttiğimiz gibi Apple bu yıl içinde iPod nano için kayışlar çıkararak bir anlamda insanların bir mobil cihazı kol saati gibi kullanma fikrine ne kadar ilgi göstereceklerini test etmişti. Ayrıca Apple’ın o zamanlar da giyilebilir bilişim aygıtlarına ilgi gösterdiğine dair haberler çıkmış, Apple’ın yaptığı çalışmaların kavisli cam yüzeye sahip bir iPod’un bileğe takılması fikrine dayandığı kaydedilmişti. Şirkete yakın kaynaklar kullanıcıların saat ile Siri’yi kullanarak etkileşim kurabileceğini kaydetmişti. Bu planların hâla geçerli olup olmadığını şu an için bilmiyoruz.

New York Times, Apple’ın bükülebilir ekran teknolojinin giderek olgunlaşmasıyla birlikte saat fikrine yeniden önem vermeye başladığını iddia ediyor. Corning geen yıl Willow Glass olarak adlandırılan yeni bir ekran çıkarmıştı; ince ve esnek bir malzemenin kullanıldığı bu ekran Apple’ın beklenen kol saati için de uygun bir malzeme niteliği taşıyordu. Corning’in teknolojiden sorumlu yöneticisi Pete Becko bu ekranın silindirik bir nesnenin etrafına geçirilebileceğini belirtti ve insan bileğini işaret ederek bu ekranın bir kol saati için oldukça elverişli olduğunu kaydetti. Yine de Becko, şirketinin güttüğü amaca rağmen insan vücudu için cam tabanlı giyilebilir eşyalar geliştirmenin zor olduğunu, insan vücudunun tahmin edilemeyen şekillerde hareket edebildiğini kaydetti. Becko, bunu en büyük mekanik zorluklardan biri olarak nitelendirdi.

Apple gerçekten iOS tabanlı bir saat çıkaracak olursa, giyilebilir teknolojik ürünler pazarını yerinden oynatacak bir hareket gerçekleştirmiş olacaktır. Ayrıca bu pazardan Google Glass ile pay kapmayı hedefleyen Google’ın karşısına da önemli bir rakip olarak dikilecektir. Her ne kadar şu anda sürdürülmekte olan test ve deneylerin gerçek bir ürüne dönüşüp dönüşmeyeceği bilinmese de, Apple’ın yönetim kadrosunun giyilebilir teknolojik ürünlere olan ilgisi biliniyor. Tepe yöneticisi Tim Cook’un Nike Fuel Band bilekliğin fanatiği olduğu söyleniyor, ayrıca şirketin kıdemli başkan yardımcısı Bob Mansfield’ın da iPhone’a Bluetooth ile bağlanan benzer teknolojilere kendini verdiği şirkete yakın kaynaklar tarafından iddia ediliyor.

Bu arada New York Times’ın yanı sıra Wall Street Journal da Apple’ın dijital kol saati planlarına yönelik bir haber yayınladı. Apple’ın akıllı kol saati hazırladığına yönelik planlardan haberdar kişilere dayandırılan haberde şirketin bu cihazın üretimi konusunda Foxconn ile görüşmeler yaptığı dile getirildi.

İlgili >> New York Times, Wall Street Journal

İLGİLİ HABERLER