Teknoloji

Apple’ın Safari değişiklikleri en son iPadOS 15 beta ile opsiyonel hâle geliyor

ipados 15 beta safari

Apple, iOS 15 ve iPadOS 15 için dördüncü beta sürümlerini yayınlamaya başladı. Bu yeni beta sürümleriyle birlikte WWDC 2021’de tanıtılan Safari’nin cesur ve biraz da eleştiriyle karşılanan değişiklikleri üzerinde oynamalar ve ince ayarlar sürüyor. Artık Safari’deki “kompakt” sekme deneyimi tamamen isteğe bağlı hâle geldi. Üçüncü macOS Monterey beta sürümünde yeniden sunulan daha geleneksel görünümdeki bağımsız sekmeler, en son beta sürümüyle birlikte iPad’lere geliyor.

macOS Monterey’de ve yakın tarihte çıkan Apple’ın masaüstü işletim sisteminin her sürümünde olduğu gibi, sekmeler bir kez daha varsayılan olarak kendilerine ait ayrı satırlarda varlığını koruyacak. Bu, Apple’ın ilk başta kompakt biçimde tasarlanan yeni tasarımını can sıkıcı hale getiren kalabalığın bir kısmını hafifletecek. Sekme deneyimi bundan böyle Ayarlar uygulamasındaki bir açma/kapama düğmesiyle de kontrol ediliyor. Eğer Apple’ın eski sekme düzenini kullanmaya devam etmek isterseniz, bunu bir dokunuşla etkinleştirebilirsiniz. Federico Viticci tarafından paylaşılan ekran görüntüsünde yeni ayarlar seçeneğinin nasıl göründüğünü görebilirsiniz.

ipados 15 beta safari
iPadOS 15 beta sürümüyle gelen Safari ayarları

iOS 15’in dördüncü beta sürümü ile, 9to5Mac’e göre, özel bir Yenile düğmesi geri geliyor. Safari’nin Okuyucu moduna tek dokunuşla erişimi ve bir Paylaş düğmesi de bulunuyor.

Bu tür değişiklikler, beta testleri içindir ve bunların hepsi sonbahardan önce tamamen değişebilir. Yine de, bunun Apple’ın yeni Safari’de yaptığı ikinci önemli ayarlama olması dikkate değer görünüyor. Şirket, geçmişte de tasarım değişiklikleriyle ilgili eleştirilerle karşılaşmıştı. Örneğin iOS 7’nin yalın görünüme sahip kullanıcı arayüzü de ilk başlarda eleştirilmişti. Sekme görünümünü varsayılan olarak eski “normal” duruma getirmek, Apple’ın bir yenilikte geri adım atmayı tercih ettiğini gösteriyor.

İLGİLİ HABERLER