Teknoloji

Apple’ın en son iOS ve macOS beta sürümlerinde dikkat çeken Safari değişiklikleri

ios 15 safari

Apple, sonbaharda çıkmasını beklediğimiz iOS 15 ve macOS Monterey için üçüncü geliştirici beta sürümlerini yayınladı. Bu beta güncellemeleri Safari’ye çok ihtiyaç duyulan bazı düzeltmeleri getiriyor. Aslında önceki betalarda sunulan daha tartışmalı değişikliklerin bazılarını geri alıyor.

macOS için Safari sürümünde sekme çubuğu önceki tasarıma geri dönerken, iOS sürümünde ise tasarımı büyük oranda yenilenen URL çubuğu daha tutarlı bir tasarıma kavuşuyor.

iOS 15, yeni sekme görünümüne ve ekranın alt kısmına taşınan yeni URL çubuğuna hâlâ bağlı kalıyor. Ancak en son beta sürümü ile birlikte, adres çubuğunu görüntülediğinizde, bulunduğunuz sayfa ekranın üstüne sıçramıyor, bunun yerine mevcut görüntünün üstüne ekleniyor. Apple, URL çubuğuna dokunup basılı tuttuğunuzda açılan menüye yeni bir yenileme seçeneği de ekledi. Değişiklikler birlikte yeni tasarım, kullanımı çok daha kolay bir hâl alıyor.

macOS’te ise değişiklik daha basit. Apple, Safari’nin URL çubuğu ve sekmeleri için Big Sur tasarımının bir kısmını geri getirerek, önceki betalarda kullanıma sunduğu birleşik sekme/URL çubuğu kurulumunu terk etmiş gibi görünüyor. En son beta sürümünde, yine her Safari menüsünün üstünde, altında bir dizi sekme bulunan bir URL çubuğu var.

Bu sekmelerin her biri hâlâ oldukça büyük bir alan parçasını kaplıyor. Genel Monterey tasarımı bu konuda aynı yönde bir seyir izliyor, ancak ortada orijinal betalara göre kesinlikle bir ilerleme mevcut. Bununla birlikte, 9to5Mac’e göre yeni tasarımı tercih ettiyseniz, bu hâlâ bir seçenek olarak sunuluyor.

En azından şimdilik değişmeyen unsur, Safari’nin iPadOS sürümü oluyor. Apple’ın en son işletim sistemi güncellemelerini sonbahara kadar tam olarak yayınlamasının beklenmediği göz önüne alındığında, Apple’ın tüm platformlarında Safari’de yapılacak ek değişiklikler için hâlâ çok zaman var.

İLGİLİ HABERLER