Teknoloji

Apple’ın Acil Durum SOS hizmeti için yeni uydular hizmete girecek

iphone 14 uydu acil durum sos

Apple’ın uydu ortağı Globalstar, Acil Durum SOS iletişimi için yeni uydular fırlatmak üzere Elon Musk’ın şirketi SpaceX ile anlaştı. Nola’nın haberine göre, anlaşmanın detayları SEC dosyasında açıklandı ve Globalstar, 2023-2025 yılları arasında bu hizmet için SpaceX’e toplamda 64 milyon dolar ödeyecek.

Acil Durum SOS özelliği ve iPhone 14

Bu teknoloji, geçtiğimiz yıl yeni iPhone 14 modelleriyle tanıtıldı. Özellik, WiFi veya hücresel bağlantı olmadığında bile iPhone 14, iPhone 14 Plus, iPhone 14 Pro ve iPhone 14 Pro Max modellerinin acil servislerle iletişime geçmesini sağlıyor. Apple, bu özelliği ilk iki yıl ücretsiz olarak sunacağını belirtmiş fakat sonrası için bir ücret talep edip etmeyeceği konusunda henüz bir bilgi vermemiş.

Globalstar, bu özelliği çalıştıran uyduları yöneten Apple’ın ana ortağı. Şirketin Apple için ayrılan ağ kapasitesinin yüzde 85’ini oluşturduğu belirtildi. Ayrıca, Globalstar tüm personel, yazılım ve uydu sistemlerini sağlayarak belirlenen kalite ve kapsama standartlarını da koruyacak.

Ekonomik detaylar ve coğrafi kapsam

Globalstar, bu uyduların işletme maliyetinin sadece bir kısmını SpaceX’e ödüyor. Bu maliyetin büyük bir kısmı Apple tarafından karşılanacak. Önceki yıllarda, Globalstar Kanada merkezli bir şirketten 327 milyon dolar değerinde uydu ekipmanı satın almış, Apple ise Globalstar’a 252 milyon dolarlık bir kredi vermişti.

Bu özellik şu anda Amerika, Kanada, Fransa, Almanya, İrlanda, Birleşik Krallık, Avusturya, Belçika, İtalya, Lüksemburg, Hollanda, Avustralya, Yeni Zelanda ve Portekiz’de kullanılabiliyor.

İLGİLİ HABERLER