Teknoloji

Apple Epic davasının kararları için temyiz başvurusu yaptı

Apple ve Epic arasındaki Fortnite savaşında tüm geliştiricileri ilgilendiren gelişme
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Apple ile Epic arasındaki davada yargıç, kararlarının çok büyük bir kısmını Apple lehine vermişti. Sadece Apple’ın geliştiricilere, kullanıcıları için uygulamalarına diğer ödeme sistemlerine doğrudan bağlantı verme imkanı sunması yönünde bir karar alarak şirketin pek de hoşuna gitmeyecek bir kararı olmuştu.

Yargıcın başlangıçta verdiği karara göre, şirketin buna uyum sağlaması amacıyla App Store kurallarında yapması gereken herhangi bir değişiklik 9 Aralık’a kadar yürürlüğe girmeliydi. Ancak şimdi Apple, geliştiricilerin alternatif ödeme yöntemleri sunma imkanını bir yıl daha geriye çekebilecek tedbirin kaldırılmasını isteyen bir temyiz bildirimi sundu.

Apple, temyiz başvurusunda, hedeflenen uygulama dışı iletişim engellemesini kaldırmayı kabul etmek de dahil olmak üzere, mahkemenin görüşünde belirtilen yönde zaten somut ve belirli adımlar attığını yazdı. Teknoloji devi, Epic’in uyum kapsamıyla ilgili “neredeyse kaçınılmaz” davası nedeniyle ihtiyati tedbire uymasını gerektirmenin kaynakların zayıf bir şekilde kullanılması olacağını savundu. “Kaynakları harcamak için hiçbir neden yok” ifadesinin yer aldığı açıklamada, “temyiz süreci tamamlanmaya devam ederken bir duraklatmanın mevcut durumu koruyacağını” da sözlerine ekledi.

Apple’ın uygulama kontrolünden sorumlu kıdemli direktörü Trystan Kosmynka, “Yüksek düzeyde; tüketicileri, geliştiricileri ve iOS platformunu korumak için düşünceli kısıtlamalar olmadan, bu değişikliğin kullanıcılara, geliştiricilere ve daha genel olarak iOS platformuna zarar vereceği kanaatindeyim.” dedi.

Geliştiricilerin harici ödeme seçeneklerine uygulama içi bağlantılar eklemesine izin vermek, şirket için büyük bir değişiklik olacaktır. Geçtiğimiz yılın ağustos ayında Epic, Fortnite oyuncularının satın almalarını doğrudan geliştiriciden yapmaları durumunda geçerli olacak indirimler ve ücretsiz teklifler sunmuştu. Bunun karşılığında Apple, Fortnite‘ı App Store’dan kaldırmıştı. Bu nedenle Epic, Apple’a dava açmıştı. Bundan kısa bir süre sonra teknoloji devi, Epic’in geliştirici araçlarına erişimi de kaldırmıştı. Epic CEO’su Tim Sweeney, eylül ayında iki taraf arasında gerçekleşen yazışma ve iletişimi paylaşmıştı. Buna göre teknoloji devi, tüm mahkeme temyiz süreçleri tükenene kadar Fortnite‘ın App Store’a geri dönmesine izin vermeyeceğini söylemişti. Bu sürecin beş yıl sürebileceği söyleniyor.

CNBC tarafından yakın zamanda yapılan bir analize göre, App Store üzerinden 2020’de yaklaşık 64 milyar dolarlık brüt satış gerçekleşti. Apple, uygulama satın alımlarından genellikle yüzde 30’luk bir kesinti alıyor, ancak yakın zamanda bunu  yılda 1 milyon dolardan az kazanan tüm uygulamalar için yüzde 15’e düşürdü. bir yıl. Geliştiricilere alternatif ödeme yöntemlerini kabul etme imkanı vermek şirkete milyarlara mal olabilir. Ancak Bloomberg’in belirttiği gibi, ihtiyati tedbiri çıkaran yargıç, şirketin App Store dışında yapılan ödemeler için geliştiricilerden komisyon talep edemeyeceğini özellikle belirtmedi. Apple’ın geliştiricilerden hâlâ bir kesinti isteyip istemeyeceği henüz görülmedi, ancak bunu yapmaya karar verirse bu girişim yeni bir tartışmayı başlatacaktır.

Apple’ın ihtiyati tedbiri kaldırma talebi için 16 Kasım tarihinde bir duruşma ayarlandı. Ancak şirket davanın 2 Kasım’a çekilmesini istiyor.

İLGİLİ HABERLER