Teknoloji

Apple yüzde 15’lik App Store kesinti programı için başvuruları alıyor

apple app store

Apple, perşembe günü yaptığı duyuruyla birlikte, uygun uygulama geliştiricilerinin App Store satışlarından yüzde 15 daha fazla yararlanmasına olanak tanıyan yeni küçük işletme programı için başvuruları almaya başladı. Apple, “App Store’da dijital ürünler ve hizmetler satan geliştiricilerin büyük çoğunluğunun uygun olduğunu” ve kalifiye olmak için tüm geliştiricilerin yapması gerekenin, şirketin çevrimiçi olarak erişilebilen kayıt formunu doldurmak olduğunu söylüyor.

Apple, App Store’un yapılandırılma biçiminde önemli bir değişikliğe işaret eden yeni programı geçen ay duyurmuştu. Programın yeni şartlarına göre, App Store satışlarında ve uygulama içi satın alma gelirlerinde yılda 1 milyon doların altında kazanan uygun geliştiriciler, bir sonraki yıl için yüzde 15’lik indirimli komisyon oranından yararlanmaya hak kazanıyor. Apple, uzun süredir devam eden politikası gereği, dijital öğelerden elde edilen App Store gelirinin yüzde 30’unu alıyor.

Apple, geliştiricilerin yılda ne kadar kazandığına veya App Store’un ne kadar hasılat elde ettiğine ilişkin kesin rakamlar yayınlamamasına rağmen, analistler App Store’un 2019’da 50 milyar dolardan fazla satışın gerçekleştiğini tahmin ediyor. Analiz firması Sensor Tower ise, yeni programa kayıt yaptırabilecek geliştiricilerin yaklaşık yüzde 98’inin bu tutarın sadece yüzde 5’lik kısmını oluşturduğunu öngörüyor.

Apple’ın programla ilgili temelleri aktardığı sık sorulan sorular sayfasında aşağıdaki şartlar dile getiriliyor:

  • 2020’de tüm uygulamaları için 1 milyon ABD dolarına varan gelir elde eden mevcut geliştiriciler ve ayrıca App Store’da yeni olan geliştiriciler programa ve indirimli komisyona hak kazanabilir.
  • Katılımcı bir geliştirici 1 milyon ABD doları eşiğini aşarsa, yılın geri kalanında standart komisyon oranı geçerli olacaktır.
  • Gelecekteki bir takvim yılında bir geliştiricinin geliri 1 milyon ABD doları eşiğinin altına düşerse, sonraki yıl% 15 komisyon için yeniden hak kazanabilir.
  • Geliştiriciler, gelirin uygunluğunu belirlemek için tüm İlişkili Geliştirici Hesaplarını tanımlamalıdır.

Apple, kayıt göndermek için son tarih ve saati 18 Aralık 2020 TSİ 21.00 olarak belirledi. Gelir ayarlamasının yürürlüğe gireceği 1 Ocak 2021 başlangıç tarihi ile bir son tarih de belirledi. Sık Sorulan Sorular sayfasında, bir geliştiricinin son başvuru tarihinden sonra başvurması durumunda, indirimli komisyon oranlarını görmek için onaylandıktan sonra 15 gün beklemesi gerektiği ve onayın önümüzdeki yılın ilkbaharına kadar gerçekleşmeyebileceği dile getiriliyor.  Eğer geliri olmayan yeni bir geliştiriciyseniz, programa kayıt gönderebilir ve uygulamanız yayındaysa onaylandıktan hemen sonra indirimli App Store oranını görebilirsiniz.

İLGİLİ HABERLER