Teknoloji

Apple aşı karşıtı uygulamayı App Store’dan çıkardı

covid-19 aşı randevusu apple karşıtı

Mobil uygulama mağazaları, yanlış bilgiler yayan ve geniş kitlelere ulaşan bir aşı karşıtı platforma karşı daha sert bir tavır içine girdi. Bloomberg’in haberine göre, Apple “Unjected” adını taşıyan ve aşı karşıtı kişilerin kullandığı sosyalleşme ve çöpçatanlık uygulamasını App Store’dan çıkardı. Söz konusu kararın COVID-19 salgınıyla ilgili konsept ve temalara yönelik yanlış referanslar nedeniyle verildiği belirtildi.

Unjected kendisini insanların tıbbi otonomi ve ifade özgürlüğü bulmasına yardımcı olacak bir yer olarak tanımlıyor. Ancak platformda yapılan paylaşımlarda aşıların genlerle oynadığı, 5G’ye bağlandığı ve biyolojik silah olarak kullanılabildiği gibi yanlış bilgiler veriliyor.

Unjected Android tarafında da benzer bir mücadele veriyor. Google, 16 Temmuz’da Unjected’a uygulamadaki yanlış bilgilerin kaldırılması için iki haftalık bir süre vermişti. Geliştiriciler bu talebe karşılık uygulamanın sosyal akışını kaldırmıştı. Ancak uygulamanın geliştiricilerinden Shelby Thompson, hem akışı hem de yanlış bilgi içeren paylaşımları geri getireceklerini belirtmişti.

Unjected’ın Instagram hesabı da hâlâ erişime açık durumda. Ancak bu hesapta genellikle özgürlük temalı paylaşımlar yapılıyor. mRNA aşılarının DNA’yı bozduğu gibi yanlış bilgilere ise yer verilmiyor.

Apple konuyla ilgili olarak Engadget sitesine gönderdiği açıklamada, aşı karşıtı Unjected platformunun COVID-19 ile ilgili güvenilir bilgiler verme politikasına aykırı davrandığı gerekçesiyle App Store’dan çıkarıldığını belirtti. Apple, Unjected’ın dürüst olmayan taktikler uyguladığını da iddia etti.

İLGİLİ HABERLER