Teknoloji

Apple App Store 2020’de ne kadar kazandırdı; bir tahmin var

apple app store en iyi uygulamalar ve oyunlar

CNBC’nin yaptığı bir analize göre, Apple App Store 2020’de 64 milyar dolar gelir elde etti. Bu, 2019’daki tahmini 50 milyar dolar gelire göre yüzde 28’lik bir artış anlamına geliyor. 2018 ile 2019 arasındaki fark sadece yüzde 3.1’di.

Büyümedeki bu dikkate değer yükselişin kesin nedenini söylemek zor. Ancak COVID-19 salgınıyla bir ilgisinin olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. 2020 yılı içinde eve kapanan insanların kendileriyle daha çok ilgilendikleri ve buna yönelik birçok uygulama içi abonelik veya oyun seviyesi satın aldığını söyleyebiliriz. Üstelik bilgisayar ve tablet satışları da artış gösterdi. Yeni ürün sahiplerinin yapmış oldukları oyun ve uygulama alışverişleri veya abonelikler App Store’un cirosunu artırmada yardımcı olmuştur.

App Store abonelik gelirleri ile tartışmalar 2020’de gündemde yer tuttu

Apple, finansal durumu hakkında bilgi verdiğinde, App Store’dan kazandığı parayı, açık ara en hızlı büyüyen kategorisi olan hizmet geliri altına yazıyor. Şirket, App Store’a gelen paranın büyük bir kısmından yüzde 30’luk bir kesinti alıyor. Bu da çeşitli istisnalar olsa da milyarlarca dolarlık geliri temsil ediyor. Apple, Hey.com gibi geliştiricilerin son zamanlarda yaptığı itirazlara ve hatta Epic ile yaşadığı hukuki çekişmelere rağmen, her zamanki tutumunu dikkatle koruyor.

Yine de Apple, App Store’dan yılda 1 milyon doların altında kazanan geliştiricilerden artık yalnızca yüzde 15’lik bir kesinti yaparak tutumunu biraz olsun gevşetti. Analistler, App Store geliştiricilerinin en tepedeki yüzde 2’lik diliminin gelirin yüzde 95’ini oluşturduğunu tahmin ettiğinden, bunun gelir tahminlerinde çok büyük bir değişiklik yaratması muhtemel görünmüyor.

Apple her yıl, 2008’den bu yana geliştiricilere ne kadar para ödediğini açıklıyor. CNBC bunu, App Store yıllık gelir tahminini hesaplamak için kullanıyor. Bu yılki rakamdan geçen yılki rakamı çıkarıyor, ardından Apple’ın yüzde 30’luk kesintisini hesaplıyor. Rakamlar biraz yuvarlak oluyor. Apple bunları net bir şekilde açıklamadığı için, yapılabilecek tek şey yakın tahminlerde bulunmak. Her şeye rağmen, tartışılması zor olan iki gerçek var: App Store’un geliri 2020 yılında epeyce arttı ve hem geliştiriciler hem de Apple için çok para getirdi.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER