ManşetlerTeknoloji

Apple, iOS 17.4 ile AB’deki tarayıcı seçimlerini genişletiyor

apple

Apple, iOS 17.4 güncellemesiyle Avrupa Birliği (AB) yasalarına uyum sağlamak amacıyla mobil işletim sistemi çalışma biçiminde önemli değişiklikler yapıyor. Bu değişikliklerden en dikkat çekici olanı, AB kullanıcıları için ilk kez alternatif tarayıcı motorlarına izin verilmesi olacak.

Şimdiye kadar App Store’da birçok internet tarayıcısı sunulmuş olsa da, hepsi yalnızca bir tarayıcı motoru olan WebKit üzerinde çalışıyor. WebKit, Safari’nin altında yatan teknoloji olup, piyasadaki tek motor değil. Örneğin Google’ın Chrome’u, Chromium adında farklı bir motor tarafından destekleniyor. Chromium, piyasada geniş bir paya sahip olup, Edge, Brave, Arc, Opera ve daha birçok tarayıcı da Chromium üzerinde çalışıyor. Mozilla’nın Firefox’u ise kendi motoru olan Gecko üzerinde çalışıyor.

iOS’ta ise, bu tarayıcılar WebKit kullanmak zorunda bırakıldı, bu da birçok özelliğin ve eklentinin çalışmamasına yol açtı. Ancak iOS 17.4 ile bu durum değişiyor. Artık herhangi bir tarayıcı geliştiricisi veya uygulama içi tarayıcı geliştiricisi, istedikleri takdirde WebKit dışı bir motor kullanabilecekler. Apple tarafından belirlenen belirli kriterleri karşılayan ve sürekli gizlilik ve güvenlik önlemlerine bağlı kalan geliştiriciler, bu değişiklikle Geçiş Anahtarları ve çoklu işlem gibi özelliklere erişim sağlayabilecek. Apple ayrıca, Safari’yi ilk açtığınızda farklı bir varsayılan tarayıcı seçebilmeniz için yeni bir seçim ekranı da ekliyor.

Bu değişiklik, Apple’ın AB’nin yeni Dijital Pazarlar Yasası (DMA) gerekliliklerine uymak zorunda kalması nedeniyle yapılıyor. DMA, diğer şeylerin yanı sıra, kullanıcıların web tarayıcıları dahil olmak üzere, önceden yüklenmiş uygulamaları kaldırabilmelerini ve “kapı bekçisi” ürün ve hizmetlerine yönlendirilmemelerini öngörüyor. Bu durumda iOS, kapı bekçisi rolünü üstleniyor ve WebKit ile Safari, Apple’ın ürün ve hizmetleri arasında yer alıyor. DMA’nın aynı bölümü, Microsoft’un Bing web aramasını devre dışı bırakmasına ve Edge’i kaldırmasına olanak tanıyor ve başka değişikliklere de yol açacak.

Apple, bu yeni özellikleri duyurduğu açıklamada, bu değişikliklerden memnun olmadığını açıkça belirtiyor: “Bu değişiklik, DMA’nın gereklilikleri sonucunda gerçekleşiyor ve AB kullanıcılarının, kendilerine sunulan seçenekleri anlama fırsatı bulmadan varsayılan tarayıcı listesi ile karşılaşmalarına neden olacak.” diye görüş belirtiyor. “Bu ekran, ayrıca AB kullanıcılarının Safari’yi açıp bir web sayfasına gitmeyi amaçladıkları ilk deneyimlerini de kesintiye uğratıyor.”

Apple’ın App Store için savunduğu argüman her zaman şu oldu: “iPhone’da iyi, güvenli ve mutlu bir kullanıcı deneyimi sunabilecek tek şirket Apple.” Ancak düzenleyiciler bu şekilde düşünmüyor ve Apple bu durumdan hoşnutsuz.

Yine de, bu değişiklikler yalnızca AB’deki iPhone kullanıcıları için geçerli. Apple, Avrupa kullanıcılarının tarayıcı motorlarını değiştirmeden seyahat edebilmelerini sağlayacak, ancak bu yeni motorları yalnızca AB’de yaşayan kişilere ait hesaplar alacak. Dünyanın diğer yerlerinde, hala WebKit Chrome ve WebKit her şeyi alacaksınız. Apple, diğer motorların güvenlik ve performans riski olduğunu ve yalnızca WebKit’in iPhone kullanıcıları için gerçekten optimize edilmiş ve güvenli olduğunu iddia ediyor, ancak bu iddialar için özel bir dayanak veya kanıt sunmuyor.

Ancak AB’de, iOS 17.4’ün mart ayında kullanıma sunulmasıyla birlikte bu yenilenmiş tarayıcıları App Store’da görmeye başlayacağız. Google, en az bir yıldır WebKit olmayan bir Chrome sürümü üzerinde çalışıyor. Avrupa kullanıcıları, iPhone’larında ciddi bir tarayıcı savaşıyla karşılaşmaya hazırlanıyorlar.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER