Teknoloji

Google Chrome’un iOS sürümünde WebKit alternatifini test ediyor

google chrome

Apple’ın App Store politikaları, iOS’taki Chrome web tarayıcısının, normalde kullandığı Blink yerine WebKit motorunu kullanmasını gerektiriyor. Ancak Google, gelecekte bir gün durumların değişebileceği ümidiyle alternatif senaryolar üzerinde çalışıyor. The Register, Google’ın yakın zamanda Blink’i iOS’a taşıyacak bir deney üzerinde çalışmaya başladığını fark etti. Proje, Chrome yerine sadeleştirilmiş “content_shell” uygulamasıyla sınırlıdır. Bu çalışmayı yürüten Chromium ekibi, bunun “dağıtıma çıkarılabilir bir ürün” olmadığını vurguluyor. Şirket, bunun yalnızca grafikleri ve giriş performansını test etmek amaçlı olduğunu söylüyor.

Bir Google temsilcisi, Engadget‘a yaptığı açıklamada, Blink çalıştırma deneyimin yalnızca daha büyük bir açık kaynak girişiminin parçası olan bir “prototip” olduğunu söyledi. Bu, herkese açık olmayacak ve şirket Apple’ın kurallarına uymaya devam edecek.

Yine de, Google’ın neden Blink’i iOS’te test etmek istediği açık değil. Apple’ın politikaları değişmezse, Google’ın Blink tabanlı herhangi bir yazılımı dağıtmasına da izin verilmeyecektir. Yalnızca content_shell’i derlemek ve çalıştırmak için sadece yeterince deneyimli olanlar bu imkanın neye yaradığının farkına varabilirler.

Ancak zamanlama bir tesadüf olmayabilir. Amerikan hükümeti Apple ve Google’ın, platformlarını açarak kullanıcılara birinci taraf uygulama mağazalarında sunulmayan uygulamaları yükleme yolları vermesini istiyor. Ayrıca, Apple’ın Avrupalı düzenleyici organları memnun etmek için iOS’te üçüncü taraf uygulama mağazalarına izin verebileceğine dair söylentiler ortalıkta dolaşıyor. Eğer Apple yaklaşımını gevşetirse, Google’ın Blink tabanlı Chrome’u dağıtmaya başlaması başlaması, yapılan bu denemeler sayesinde daha hızlı olabilir.

Böyle bir değişiklik, iOS’te internet tarayıcı rekabetini sarsabilir. Apple’ın WebKit şartı teoride, web açıklarından yararlanma alanlarını sınırlandırarak güvenliğe yardımcı olur, ancak aynı zamanda üçüncü taraf tarayıcılara öne çıkmaları için daha az alan sağlıyor. Apple’ın Safari’sinden daha hızlı olabilecek veya daha fazla özellik sunabilecek özel tarayıcı motorlarını kullanamazlar. Android veya masaüstünde olduğu gibi, alternatif bir tarayıcı farklı bir arayüzden daha fazlasını sunar.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER