Teknoloji

Android’in AirDrop rakibi paylaşım yöntemi görüldü – Video

google play store çince uygulamalar
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

XDA Developers tarafından yayınlanan yeni bir video Android’in Yakın Paylaşım adını taşıyan ve yakında çıkacak olan AirDrop tarzı paylaşım özelliğine yakından bakmayı sağlıyor.

Henüz resmi duyurusu yapılmamış özelliğin gösterimi belli sayıda fotoğrafın ve bir video dosyasının Pixel 2 XL ve Pixel 4 arasında gönderilmesiyle gösteriliyor. XDA, bu özelliğin bir OnePlus cihazında çalıştığına tanık olduğunu da belirtiyor.

AirDrop’un şimdiye kadar kullanıcılar arasında ne kadar yararlı olduğu konusunda farklı görüşler öne sürülse de, biz kendi işlerimizde bu Apple teknolojisini fazlasıyla kullanıyoruz. Doğrusu Android tarafında bunun alternatifi olacak bir servise şimdiye kadar rastlamadık. NFC tabanlı paylaşım özelliği Android 10 ile birlikte kaldırıldı. Google’ın Files uygulaması içinde benzer bir özellik mevcut, ancak bunun işletim sistemi seviyesinde sunulan destekle aynı olmadığını belirtelim.

Google’ın bir süredir Android’de AirDrop rakibi olacak bir paylaşım aracı üzerinde çalıştığına dair haberler vardı. İlk kez bu aracın nasıl çalıştığını gözlerimizle görme imkanını yakalıyoruz.

Videoda Yakın Paylaşım Android’in hızlı ayarlar menüsüne eklenmiş biçimde görünüyor. Ne var ki, henüz son hâlini almamışa benziyor. Videoda bir video dosyasının gönderilmesi sırasında en az bir kez hatayla karşılaşıldığını görüyoruz. Ancak transfer başladığında, bunun Wi-Fi üzerinden gerçekleştirilen yeteri kadar hızlı bir iletim olduğunu söyleyebiliriz.

Bu özelliğin birbirine yaklaşık 30 santimetre kadar yakın mesafedeki cihazlar arasında en iyi şekilde çalışacağı belirtiliyor. Aynı zamanda cihazınızın görünürlüğünü kısıtlamanızı, böylelikle yabancıların bu yolu kullanarak size dosya göndermesini engellemeyi sağlayan bir seçenek de mevcut.

Başka Android üreticilerinin AirDrop benzeri paylaşım yöntemleri

Google, Android ekosisteminde bir AirDrop rakibi yöntem için çalışan tek oyuncu değil. Yine XDA-Developers, Samsung’un da QuickShare olarak adlandırılan kendi paylaşım standardı olduğunu yazdı. Huawei’nin de kendi cihazları arasında kullandığı Huawei Share yöntemi var. Ayrıca geçen yıl, Çin’in en büyük üç akıllı telefon üreticisi Xiaomi, Oppo ve Vivo, kendi ortak paylaşım protokollerini geliştirmek için iş birliği yaptıklarını açıklamıştı.

Yakın Paylaşım özelliğinin avantajı ise, sadece küçük bir grup kullanıcı tarafından kullanılması yerine en sonunda tüm Android üreticilerinin telefonlarında bulunacak olması. Bu özelliğin ne zaman çıkacağına dair bir bilgi henüz bulunmuyor. Ancak çalıştığını dikkate alırsak, çıkışı da çok uzak değil demektir.

İLGİLİ HABERLER