Teknoloji

Xiaomi, Oppo ve Vivo’dan AirDrop tarzı dosya transferi için iş birliği

xiaomi vivo oppo android airdrop
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Çin’in en büyük üç akıllı telefon üreticisi cihazları arasında çalışacak yeni bir dosya transfer protokolü için iş birliği yapıyor.

Xiaomi’nin MIUI, Oppo’nun ColorOS ve Vivo’nun FuntouchOS olarak adlandırılan Android tabanlı kullanıcı arayüzleri bu uçtan uca dosya paylaşım sistemine entegre edilecek. Bu bilgi Xiaomi’nin MIUI kullanıcı arayüzünün resmi WeChat hesabından yayınlanan bir paylaşımla duyuruldu.

Protokol Bluetooth kullanarak cihazları eşleştirecek. 20 MB/s’ye kadar dosya transfer hızları desteklenecek. Bu da, tıpkı Apple’ın kendi AirDrop sisteminde olduğu gibi, omurgada Wi-Fi protokolünün kullanılacağını işaret ediyor. Xiaomi’nin paylaşımında diğer akıllı telefon üreticilerinin de bu üçlüye katılmak için başvurabileceği belirtiliyor. Servisin beta versiyonu bu ayın sonlarında yayınlanacak.

Google da geçmişte Android için AirDrop tarzında bir servis çıkarma girişimlerinde bulunmuştu. Bunların hepsi başarılı olmamıştı. 2011 yılında çıkan Android 4.0 sürümünde Android Beam vardı. Bu yöntem NFC kullanarak cihazları eşleştiriyordu. Android Q ile birlikte işletim sisteminden tamamen kaldırılacak. Orijinali Files Go olan, sonradan Files by Google olarak adlandırılan uygulama ise Bluetooth ile eşleştirme yapıyor. Android Q’da ise “Fast Share” olarak adlandırılan ve paylaşım tepsisi üzerinden erişilebilecek yeni bir paylaşım işlevi olacak.

Xiaomi, Oppo ve Vivo Çin akıllı telefon pazarının en güçlü oyuncuları

Fast Share’ın bir Google Play Servisleri özelliği olacağı söyleniyor. Bu da Xiaomi, Oppo ve Vivo’nun neden kendi versiyonlarını çıkarmak için birlikte çalıştıklarını gösteriyor. Üç şirket, Çin akıllı telefon pazarının yarısına yakınını oluşturuyor. Counterpoint Research tarafından yayınlanan sonuçlara göre, geçen çeyrekte toplam payları yüzde 49 seviyesindeydi. Bu da Google sertifikalı olmayan Android versiyonları için yüksek bir kullanıcı kitlesinin bulunduğunu gösteriyor.

Geçen çeyrek rakamlarına göre Çin akıllı telefon pazarının yüzde 34’lük dilimini elinde bulunduran Huawei de bu üç şirketin oluşturduğu gruba katılacak mı? Bunu Google ile Huawei arasındaki ilişkinin seyri belirleyecektir.

İLGİLİ HABERLER