Teknoloji

Tablet satışlarında Android 12L’nin çıkışı öncesinde büyük düşüş

android 12l

Koronavirüs pandemisiyle başlayan dönem dünya için zorlu geçse de, bazı sektörler bu dönemde ciddi avantajlar elde etti. Uzaktan çalışma ve eğitimin yaygınlaşmasıyla birlikte tablet ve PC satışları da artmıştı. Ancak yeniden ofislere ve sınıflara dönülmesi ve pek çok kişinin ihtiyaçlarını karşılamasıyla birlikte tabletlerin de satışları azalmaya başladı. Tabletler için hazırlanan Android 12L sürümünün çıkışından hemen önce satışların azalması, Google adına biraz moral bozucu bir durum olarak tanımlanabilir.

PC ve tablet pazarındaki değişimi, araştırma şirketi IDC’nin verileri gözler önüne seriyor. PC pazarını etkileyen bileşen sıkıntısının tablet satışlarına uzun süre boyunca olumlu bir etki yaptığı belirtilirken, şimdi işlerin tersine döndüğü görülüyor. Aynı zamanda PC üreten tablet üreticilerinin kaynaklarını PC ve dizüstü bilgisayar gibi cihazlara ayırdığı belirtiliyor. Apple’ın da iPhone 13 için iPad üretiminden fedakarlıkta bulunması, bu durumun somut bir örneği olarak gösterilebilir.

IDC’nin verilerine göre, tablet pazarı 2021’in üçüncü çeyreğinde bir yıl önce aynı döneme kıyasla yüzde 9.4 oranında küçüldü. Üreticiler bu dönemde 42.3 milyon tablet sevkiyatı gerçekleştirebildi.

Chromebook tarafında ise bu düşüş daha keskin şekilde gerçekleşti. Sevkiyatlar bir yıl önceye göre yüzde 29.8 oranında azaldı. Chromebook’lar özellikle gelişmekte olan pazarlarda ilgi görmeye devam etse de, bu küresel ölçekte istikrarı sürdürmeye yetmemiş gibi görünüyor.

Android 12L ile büyük ekranlı cihazlara özel bir deneyim sunmaya hazırlanan Google için bunun ironik bir durum olduğu söylenebilir. Bu pazarlar küçülmelerine rağmen varlıklarını sürdürecek olsalar da, mevcut tablo Google’ın Android 12L’ye dair motivasyonunu etkileyebilir.

İLGİLİ HABERLER