Teknoloji

Google Android 11’de kamera için tercih imkanlarını azaltacak

android 11

Google, Android konusunda kendisine tekel veya rekabete aykırı uygulama suçlaması yöneltildiğinde genellikle platformda sunduğu seçim imkanına vurgu yapıyor. Ancak Android 11 ile Google’ın övünmeyi sevdiği “seçim odaklı” yaklaşımda önemli bir değişiklik olacak gibi görünüyor.

Apple, iOS 14 ile birlikte kullanıcılarına varsayılan e-posta uygulamalarını ve tarayıcılarını seçme imkanını sunacak. Android’de ise bu imkan çok uzun süredir mevcut. Özellikle üreticilerin bu konuda sundukları seçeneklerin pek etkileyici olmaması, bu seçim imkanını daha anlamlı kılıyor. Ancak Android 11’de en azından kamera uygulamaları konusunda bu esnekliği bulmak mümkün olmayacağa benziyor.

Android Police’in haberine göre, Android 11’de bir uygulama fotoğraf veya video çekmek için izin istediğinde kullanıcılara hangi kamera uygulamasının tercih edildiği sorulmayacak. Bunun yerine doğrudan telefonun üreticisi tarafından yüklenen kamera uygulaması açılacak. Kısacası kullanıcıların ve geliştiricilerin artık bu konuda söz hakkı olmayacak.

Google’ın bu değişikliği gizlilik ve güvenlik kaynaklı endişelerle yaptığı söyleniyor. Ancak şirketten henüz konuyla ilgili net bir açıklama gelmiş değil. Yine de, pek çok zararlı uygulamanın bu imkandan yararlanarak kullanıcıların bilgisizliğini ve iyi niyetini suistimal edebileceğini unutmamak gerekiyor.

Söz konusu değişiklik Android 11 ile birlikte doğrudan hayata geçecek. Kullanıcıların üçüncü taraf bir kamera uygulamasını ana kamera uygulaması olarak belirlemesi durumunda bu özelliğin ne şekilde işleyeceği ise şu an için belirsizliğini koruyor.

İLGİLİ HABERLER