Teknoloji

AMD gelirlerdeki düşüşe rağmen yılın devamı için umutlu

amd

AMD, 2020’nin ilk çeyreğine ait finansal sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı. Şirketin gelirlerinin bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 16 oranında azalması dikkat çekerken; gelirlerdeki düşüş ve Ar-Ge harcamalarındaki artış nedeniyle operasyon gelirinde de düşüş yaşandı.

Yine de, tablonun şirket adına tamamen karamsar olmadığını belirtmek gerekiyor. AMD’nin gelirleri, yıllık bazda gelirinin bir yıl önceye kıyasla yüzde 40 oranında arttı ve 1.79 milyar dolara ulaştı. Bu artışta en büyük pay işlemci ve ekran kartlarının oldu. Ryzen işlemci ve Radeon grafik kartlarında kısa süre önce önemli güncellemeler yapılmıştı.

Şirket, beklentileri karşılamayan sonuçlardan doğrudan koronavirüs salgınını sorumlu tutmadı. Ancak sonuçların değerlendirildiği yatırımcı toplantısında bu anlama gelen bazı ifadeler kullanıldı. AMD’nin CEO’su Dr. Lisa Su, tedarik zincirlerindeki gerilemenin ve yılın ilk çeyreğinde Çin’deki satışların düşmesinin bu durumda etkili olduğunu dile getirdi. 2020’nin ikinci yarısında da tüketici tarafında zayıf bir talep bekleyen AMD, buna rağmen gelirinin yıllık bazda yüzde 25 oranında artmasını öngörüyor.

Bütün bu sıkıntılara rağmen, AMD’nin 2020’nin geri kalanı için umutlu olduğunu söylemek gerekiyor. Şirketi özellikle ürün tarafında hareketli günler bekliyor. AMD, 7nm işlemci üretme yarışında ipi önce göğüsleyerek Intel’e karşı önemli bir avantaj kazanmayı hedefliyor. Zen 2 mimarisi üzerine kurulu yeni Ryzen U and H 4000 serisi işlemcilerin de 7nm süreciyle üretilmesi planlanıyor. Radeon RX 5000 serisi ekran kartları ise Nvidia’nın RTX 20 serisine kıyasla uygun fiyatlarıyla dikkat çekiyor. Radeon RX 5000 serisi, fiyat farkına rağmen, performans bakımından RTX 20’nin gerisinde kalmamayı başarıyor. PCIe 4.0 desteği de bu mücadelede AMD’ye avantaj sağlayan özellikler arasında bulunuyor.

AMD ürün çıkarma takviminde değişiklik planlamıyor

Apple’ın hem dizüstü hem de masaüstü bilgisayarlarında AMD’nin ekran kartlarını tercih etmesi de AMD’yi sevindiren noktalar arasında bulunuyor. Dr. Lisa Su, 2020’de çıkması planlanan işlemci ve ekran kartları konusunda bir değişikliğin söz konusu olmadığını belirtti.

AMD bir taraftan da yeni nesil oyun konsolları için özel işlemci ve grafik yongaları geliştirme konusunda Microsoft ve Sony ile ortak çalışmalar yürütüyor. Bu yıl piyasaya çıkacak Xbox Series X ve PlayStation 5‘te AMD’nin yongaları bulunacak.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER