Manşetler

Xbox Series X ile ilgili tüm teknik detaylar açıklandı

microsoft xbox series x teknik detaylar

Microsoft yıl sonuna doğru çıkması planlanan Xbox Series X oyun konsolu ile ilgili tüm teknik özellikleri açıkladı. Yeni konsol çıkarılabilir depolama birimlerini destekleyecek ve oyunları daha kısa sürede açacak.

Yazılım devi, yeni nesil konsolunda her biri 3.8 GHz frekansta çalışan sekiz çekirdekli ve  özelleştirilmiş AMD Zen 2 CPU, her biri 1.825 GHz çalışma frekansına sahip 52 işlem birimi ve 12 teraflop işlemci gücü barındıran özelleştirilmiş AMD RDNA 2 GPU kullanacak. Tüm bu yapı 7nm üretim mimarisine dayalı olacak. Aynı zamanda 16 GB GDDR6 RAM ve 1 TB özelleştirilmiş NVMe SSD depolama sürücüsü de bulunacak.

Microsoft Xbox Series X’in kompakt gövdesine iki adet anakart yerleştiriyor. Tüm bu yapı 130mm fan aracılığıyla alttan çekilen ve üstten atılan hava sayesinde soğutulacak.

Geliştiriciler 16 GB’lık toplam belleği iki şekilde kullanabilecek. 10 GB hızlı ve daha iyi GPU bellek yönetimi için, 3.5 GB standart bellek için ve 2.5 GB da işletim sistemi için ayrılacak. Tüm bu gücün içinde, konsolun arkasına yerleştirilecek 1 TB genişleme kartları sayesinde depolama alanını genişletme imkanı da bulunuyor. USB 3.2 üzerinden harici disk desteği ve 4K Blu-ray sürücü de bulunacak. Microsoft, 4K/60fps’de iyi bir genel performansı sunmayı ve bunu 120fps’ye de taşıyabilmeyi hedefliyor.

Microsoft’un Xbox Series X ile vadettiği en önemli iyileştirmelerden bir tanesi yükleme süreleri tarafında gibi görünüyor. Yukarıda gördüğünüz bir teknoloji sunumunda, State of Decay 2’nin Series X’te, Xbox One X’tekine göre 40 saniye daha erken yüklendiği görülüyor. Bu da mevcut konsollara göre büyük bir gelişme anlamına geliyor.

Microsoft Xbox Series X’te katı hâl sürücüsü kullanıyor. Burada amaç gelecek nesil oyunlarda sunulacak hız ve yükleme sürelerine odaklanılıyor. Xbox üreticisi, “Xbox Hız Mimarisi” adını taşıyan bir yapıdan yararlanıyor. Bu, oyun elemanlarının yayını sırasında donanım ve yazılım arasındaki entegrasyonu iyileştirmek için tasarlanmış. Sonuç büyük çaptaki açık dünya oyunlarında görülecek. Bu gibi oyunlarda geliştiriciler bu sistemi kullanarak yüksek yoğunluğa ve kapsama sahip ortamlar oluşturabilecek. Bunlar Xbox Series X’in işlemci gücü ve SSD’sinden yararlanarak dinamik biçimde yüklenecek.

Buna ek olarak, Xbox Series X’teki yeni SSD desteği birden fazla oyuna bırakılan yerden devam etmeyi sağlayacak. Aynı zamanda Series X sistem güncellemesi sonrasında yeniden başlatıldığında bile oyunlara kalınan yerden devam edilebilecek. Oyun hâlleri doğrudan sistemin SSD’sinde saklanacak. Bu sayede günler ve hatta haftalar sonra bile oyuna kaldığınız yerden devam edebileceksiniz. Microsoft bu hızlı devam etme özelliğini de gösteriyor. Bunu, Xbox One üzerinde kullanılan mevcut kontrol paneli üzerinden gösteriyor.

Ayrıca Microsoft, Xbox Series X’in bazı ışın izleme yeteneklerini de gösterdi. Işın izleme sayesinde oyunlara daha gerçekçi aydınlatma efektleri eklenebiliyor, gölgeler ve sinema tadında efektler gözler görülür biçimde iyileştiriliyor. PC tarafında fazla sayıda ışın izleme özellikli oyun görmedik. Ancak Microsoft, Xbox Series X’in Minecraft gibi oyunlarda ışın izlemeyi nasıl işleyeceğini gösterdi. Microsoft, Gears 5’i de daha yüksek çözünürlüklü dokular, sis efektleri ve diğer unsurlarla optimize ediyor, tüm bunlar saniyede 60 kare hızında ve 4K çözünürlükte çalışıyor.

Gelecek nesil Xbox oyunu 8K oyun desteğine de sahip olacak ve oyunlarda saniyede 120 kareye kadar destek sunacak. Ayrıca Microsoft, HDMI Forum ve TV üreticilerle de iş birliğine giderek ALLM (Otomatik Düşük Gecikme Modu) ve VRR (Değişken Yenileme Hızı) gibi teknolojileri HDMI 2.1 desteğinin bir parçası olarak Series X’te sunmak için çalışıyor. Microsoft’tan Will Tuttle, “Ekip ayrıca, ekran ekosisteminin Xbox Series X ile gelen özelliklere hazır olmasını sağlamak için son iki yıldır sektörün önde gelen TV üreticileriyle birlikte çalışıyor.” dedi.

Tüm bunlarla birlikte, Xbox kumandasındaki bir düğmeye basmanızla ekranda hareketi görmeniz arasında geçen gecikmenin azalması bekleniyor. Kumandadan bahsetmişken, kumandada USB-C kullanılıyor, AA piller var ve Bluetooth Düşük Güç desteği de mevcut durumda. Ayrıca oyun içinden video klipleri ve ekran görüntülerini arkadaşlara göndermeye izin veren yeni bir paylaş düğmesi de var. Mevcut kumandalar da yeni Xbox Series X ile düzgün biçimde çalışacak.

Ayrıca Microsoft, Xbox Series X’in fiziksel boyutlarını da açıkladı. Eğer dikey biçimde kullanılırsa, 301 milimetre yükseklikte, 151 milimetre genişlik ve derinlikte olacak.

Bugün açıklanan teknik özelliklerin sonrasında Microsoft’un, önümüzdeki günlerde konsolu geliştiricilere detaylı bir şekilde anlatması planlanıyor. Şirket, haziran ayında Xbox Series X’te göreceğimiz oyunlarla ilgili daha fazla bilgi vermeyi de hedefliyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER