Manşetler

Sony PS5’in tüm donanım özelliklerini açıkladı

sony playstation 5 çıkış tarihi

Sony, PlayStation 5 için özellikler ve donanım detaylarını en sonunda ortaya çıkardı. Gelecek nesil ev konsolunun bu yıl sonu itibarıyla satışa çıkması bekleniyor.

PS5’te sekiz çekirdekli özelleştirilmiş AMD Zen 2 CPU bulunacak. 3.5 GHz temel saat frekansına sahip bu işlemci değişken frekanslarda da çalışabilecek. AMD’nin RDNA 2 mimarisini temel alan özelleştirilmiş bir GPU da bulunacak. Bu grafik işlemci birimi de 10.28 teraflop işlem kapasitesi ve yine değişken frekanslarda çalışabilecek, 2.23 GHz temel saat frekanslı 36 işlem birimi barındıracak.

Aynı zamanda Sony, daha önce yeni oyun konsolunun 16 GB GDDR6 RAM, 825 GB kapasiteli özelleştirilmiş SSD’ye sahip olacağını ve oyuna başlarken yükleme süresinin çok düşük olacağını kaydetmişti.

PS5’in en büyük teknik ilerlemelerinden bir tanesi aslında geçen yıl duyurulmuştu. Konsolun ana sabit disk sürücüsünün yanında SSD depolamaya geçişi sağlayan bir sistem bulunacak. Sony, bunun yükleme sürelerini dramatik biçimde düşüreceğini söylemişti. Daha önce yapılan bir Spider-Man oyununun PS5’te bir saniyeden az sürede yüklendiğini göstermişti. Aynı oyun PS4’te ise yaklaşık sekiz saniyede yükleniyor.

PlayStation donanım şefi Mark Cerny, duyuru sırasında SSD hedefleriyle ilgili bazı detaylar verdi. PS4’ün bir gigabaytlık veriyi yüklemesi 20 saniye sürerken, PS5’in SSD sisteminde hedef bir saniyede beş gigabaytlık veriyi yüklemek olarak veriliyor.

sony ps5 ssd hızı

Yine de, PS5 sadece SSD’ye bağlı olmayacak. USB sabit disk sürücüler de desteklenecek, ancak bu daha yavaş çalışan genişletilebilir depolama seçenekleri daha çok geriye dönük uyumluluğa sahip PS4 oyunlarında kullanılacak. Aynı zamanda daha önce duyurulduğu gibi 4K Blu-ray sürücü bulunacak ve diskleri destekleyecek. Ancak bu oyunların hâlâ dahili SSD birimine yüklenmesi gerekecek. İçerideki özelleştirilmiş SSD standart NVMe SSD kullanacak. Böylelikle gelecekte yükseltmeler yapmak mümkün olacak. Ancak burada Sony’nin yüksek seviyedeki standartlarını karşılayan bir SSD’ye ihtiyaç var. En az 5 GB/s destekli bir SSD gerekiyor.

Hızlı şekilde karşılaştıracak olursak, Microsoft’un PS5’e rakip gelecek nesil konsolu Xbox Series X, rakamlara bakıldığında Sony’nin konsolunu yeniyor gibi görünüyor. Halbuki iki konsol da aynı AMD işlemci ve grafik mimarilerini kullanıyor. Ne var ki, Microsoft’un konsolu sekiz çekirdekli, 3.8 GHz CPU ve 12 teraflopluk, 1.825 GHz hızında ve 52 işlem birimli GPU kullanacak. 16 GB GDDR6 RAM ve 1 TB SSD de diğer özellikleri arasında bulunuyor.

Gerçi Sony’nin konsolundan yana önemli bir fark var. PS5’in CPU ve GPU’su değişken frekanslarda çalışacak. Donanımın çalıştığı frekans CPU ve GPU gereksinimine bağlı olarak değişecek. Kullanılmayan CPU gücü GPU’ya aktarılacak. Gelecekte daha fazla güç gerektiren oyunlar geldiğinde, CPU ve GPU her zaman 3.5 GHz ve 2.23 GHz sayılarına ulaşmayacak. Cerny, bu olduğunda frekans indirgemenin düşük seviyede olmasını bekliyor.

Sony, son birkaç aydır PlayStation 5 ile ilgili epey teknik detay paylaşmıştı. Şirket yeni donanımın hem 8K oyunlarını destekleyeceğini hem de 120 Hz’de 4K oyun oynama desteğini sunacağını kaydetmişti. Daha yoğun bir ses deneyimi için “3D audio” özelliğinin de eklenmesi planlanıyor. Enerji tasarrufu için de düşük güç tüketim modu seçime bağlı olarak kullanılabilecek. PS4 oyunları için de geriye dönük uyumluluk olacak.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER