Teknoloji

AMD’den Çin iddialarına yanıt

amd

AMD, Çin ile usullere aykırı biçimde hassas bilgi paylaşımı yaptığı iddiasını yalanladı. Söz konusu iddia, The Wall Street Journal gazetesi tarafından gündeme getirilmişti. Gazetenin haberinde, AMD’nin 2016’nın başlarında x86 CPU teknolojisini Çin hükümeti tarafından desteklenen Sugon Information Industry isimli süper bilgisayar üreticisiyle usulsüz olarak paylaştığı öne sürülmüştü.

The Wall Street Journal’a konuşan kaynaklar, AMD’nin karmaşık bir yapı oluşturarak Amerikan kurallarını baypas ettiğini belirtmişti. Bu uygulamanın hem ABD Ticaret Bakanlığı hem de ABD Savunma Bakanlığı cephesinde kaygı yarattığı da iddia edilmişti. Ancak AMD, sürecin tamamen farklı bir şekilde ilerlediğini savunuyor.

Şirket, konuyla ilgili olarak Ticaret ve Savunma bakanlıklarını “önceden ve özenli” bir şekilde bilgilendirdiğinin altını çizdi. Hem ortak girişimlere hem de bilgi paylaşımı konusunda bir itiraz yapılmadığını belirten AMD, The Wall Street Journal’ın haberinde önemli detayların atlandığını da savundu. Şirket, Çin’in değerli teknolojileri ele geçirmesini engellemek adına belirgin koruma önlemlerinin uygulandığını da belirtti. The Wall Street Journal’ın haberinde, AMD’nin Çin’e sunduğu donanım tasarımından şifrelemeyi kaldırdığı iddia edilmişti.

AMD’nin Çinli şirketlerle yaptığı işbirliklerinden önemli avantajlar elde ettiğini görmek çok zor değil. Lisans ücretleri ve teliflerle şirketin kasasına 293 milyon dolar gibi bir paranın girdiği belirtiliyor. Şirket, Çin ve Malezya’daki fabrikalarını da devlet destekli bir fona satarak kasasına 371 milyon dolar daha koymuştu. Intel ve Nvidia’yla rekabette zorlandığı dönemlerde bu anlaşmalarla ekonomik açıdan rahatlayan şirket, en yeni işlemci ve ekran kartlarıyla iki rakibini de sıkıştırıyor.

AMD ve Çin merkezli şirketler arasındaki ilişkiye dair iddiaların doğruluğu konusunda kesin bir şey söylemek pek kolay değil. Ancak bu iddiaların gündeme taşınmasında geç kalındığı rahatlıkla söylenebilir. ABD Ticaret Bakanlığı, kısa süre önce Amerikan şirketlerinin Sugon gibi Çinli süper bilgisayar üreticileriyle işbirliği yapmasını engelleyecek ithalat kısıtlamalarını devreye sokmuştu. Bu konuda Huawei’ye tanınan geçici imtiyazların Sugon’a sağlanıp sağlanmayacağı da bilinmiyor. Çin’in hassas teknolojilere erişimi konusunda hassas olan ABD, bu konuda işini şansa bırakmamaya kararlı görünüyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER