Teknoloji

AMD 3. nesil Ryzen işlemcilerinin duyurusunu yaptı

amd ryzen 3. nesil

Computex 2019 haftasında olduğumuz için büyük şirketler kitleleri rakamlar ve benchmark testleriyle şaşırtma konusunda epey istekli görünüyor. Intel, epey geciken 10nm mimarili işlemcilerinin ipuçlarını çoktan vermişken, AMD ise bu seviyedeki performans için fazla beklemeyeceğinizi söylüyor. Şirket 3. nesil Ryzen serisi işlemcilerinin duyurusunu gerçekleştirdi. Yeni işlemci serisi daha düşük güç tüketimiyle daha yüksek performans vadediyor. Daha da önemlisi, bunu daha düşük fiyattan gerçekleştiriyor.

Intel, sektörün çekirdek sayısı ve frekans değerlerine eskisi kadar önem vermediğini söylese de, bunu bir pazarlama standardı olarak kullanmaktan geri durmuyor. AMD de ezeli rakibinden ne kadar iyi olduğunu göstermek için aynı tekniğe başvuruyor. 3. nesil Ryzen işlemcilerin amiral gemisi konumundaki AMD Ryzen 9 3900X, 12 çekirdek ve 24 yürütme birimi barındırıyor. Güçlendirilmiş modda 4.6 GHz saat frekansında çalışıyor. Biraz daha az güçle yetinebilecekler için 8 çekirdek ve 16 yürütme birimli Ryzen 9 3800X işlemciler de bulunuyor.

Bu kadar çok fazla yürütme birimi performansına ihtiyaç duymayan, yine de iyi bir oyun performansı isteyenler için de seçenekler var. AMD, o kitle için de Ryzen 7 3700X’i bir çözüm olarak sunuyor. Bu işlemci de 8 çekirdek, 16 yürütme birimi ve çalışma moduna göre 3.8 GHz ile 4.6 GHz arasında değişen saat frekansı değerine sahip.

AMD, yeni nesil işlemcisini mevcut nesil Intel Core i9-9700K ile de karşılaştırdı. AMD’nin Computex 2019 etkinliğinde gerçekleştirdiği gösterimde, Intel’in işlemcisi 4.9 GHz Turbo modunda çalışsa da, AMD’nin 3. nesil Ryzen işlemcisi daha iyi performans ortaya koydu. Üstelik 65W gibi daha düşük bir TDP değerine de ulaştı.

Yeni işlemciler yeni yonga setlerle birlikte gelir, 3. nesil Ryzen’ler için de bu kural bozulmuyor. AMD, yeni PCIe Gen4 standardını destekleyen ilk ürün olarak nitelendirdiği X570 platformunu da tanıttı. Her ne kadar resmen onaylanmış olmasa da, Ryzen 3000 işlemcilerin X470 ve hatta X370 anakartlarla uyumlu olacağı söyleniyor.

Wccftech‘e göre, yeni amiral gemisi Ryzen 9 3000 499 dolar gibi nispeten düşük bir yurt dışı fiyatına sahip olacak. Böylelikle Intel’in eşdeğer seviyedeki Core i9 işlemcilerine göre epey fiyat kıracak. AMD, her zaman daha uygun fiyatla tüketicileri cezbetmişti. Computex’teki sunumlar, performans tarafında da ilerleme kaydettiğini gösteriyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER