Manşetler

AMD Radeon RX 5700 serisi 3. nesil Ryzen 9 3950X ile birlikte tanıtıldı

amd radeon rx 5700 xt
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

E3 çoğunlukla yeni oyunlara veya oyunlara gelen güncellemelere odaklanır. Ancak bu oyunlardan keyif almak, onları çalıştıran donanımlar olmadan mümkün hâle gelemezdi. Oyun yayın servisleri donanımlara olan bağımlılığı azaltmayı hedeflese de, o günler gelinceye kadar oyunların en iyi performansı göstermeleri için sağlam donanım bileşenlerine ihtiyacı olacak. AMD de bu nedenle yeni RDNA teknolojili grafik kartlarını ve üçüncü nesil Ryzen masaüstü işlemcilerini E3 2019 zamanı tanıttı. Şirket, PC tutkunlarına güçlü bir oyun platformunun sözünü veriyor.

AMD CPU tarafında uzun süre sessiz kalmış, ancak son birkaç yıldır Ryzen işlemcileriyle Intel’e yeniden meydan okumaya başlamıştı. Halbuki GPU tarafında Radeon grafik kartları Nvidia’nın pazar hâkimiyetine karşı koymayı sürdürdü. Nvidia yapay zekâ veya yapay öğrenme gibi teknolojilerle uğraşıyor gibi görünürken, AMD grafik ve oyun pazarındaki izini sağlamlaştırma yolunda agresif adımlar atıyor.

Radeon RX 5700 serisi grafik kartları AMD’nin yepyeni RDNA oyun mimarisini temel alıyor ve 36 işlem birimi barındırıyor. Radeon RX 5700 XT’de bu sayı 40’a çıkıyor. 8 GB DDR6 RAM de mevcut. FidelityFX açık kaynak SDK sayesinde yüksek yoğunluklu grafiğe odaklanırken, düşük gecikme ile eSpor için de ideal hâle geliyor. Aynı zamanda işleme sonrası efektler nedeniyle çok fazla yumuşatılmış görüntülerin keskinleştirilmesi konusunda da yetenekli.

Radeon RX 5700, 3. nesil Ryzen 9 3950X masaüstü işlemci birimiyle birlikte çalışarak üstün bir oyun deneyimi sunmayı hedefliyor. En azından AMD bunun vaadinde bulunuyor. Ryzen 9 3950X, 16 çekirdek ve 32 yürütme birimi içeriyor. Aynı zamanda 3.5 GHz temel saat frekansı değerine sahip. Hız aşırtma ile 5.375 GHz seviyelerine çıkarılabiliyor. AMD’nin iddiasına göre bu da onu, pazardaki en güçlü 16 çekirdekli CPU hâline getiriyor.

AMD Ryzen 9 3950X eylül ayında 749 dolarlık fiyat etiketiyle yurt dışında satışa sunulacak. Radeon RX 5700 ise 7 Temmuz’da, 349 dolardan piyasada olacak. Radeon RX 5700 XT ise 449 dolarlık fiyat etiketine sahip olacak. Bir de grafik kartının altın renk hatlarına sahip olan ve daha yüksek saat hızlı 50. yıl dönümü versiyonu olacak. Bunun da fiyatı 449 dolar olarak belirlendi.

AMD Başkanı ve CEO’su Dr. Su, “Yüksek performanslı bilgi-işlem konusunda önemli teknoloji planları yaparak, oyuncuların yaşamak istedikleri deneyimlerin ihtiyaç duyduğu gücü sağlayan donanımlar ürettik. Endüstri lideri Ryzen 3000 Serisi masaüstü işlemciler ve Radeon RX 5700 Serisi grafik kartları, lider tasarım, performans, teknoloji ve verimlilikle birlikte en üstün oyun deneyimlerini sunuyor. Süper hızlı kare oranlarından yeni seviyede görsel gerçeklik ve görüntü kalitesine, ya da oyun deneyimlerini kolayca üretmek, kaydetmek ve paylaşmaya kadar, içerisinde yeni Ryzen işlemci ve Radeon GPU’larımızın bulunduğu PC’ler, her fiyat aralığında, her oyuncu için sıra dışı performans ve özellik sunuyorlar.” şeklinde konuştu.

AMD Radeon RX 5700 özellikleri

RDNA oyun mimarisi: Sıfırdan üstün performans, ölçeklendirilebilirlik ve güç verimliliği için üretilen RDNA, geleceğin PC, konsol, mobil ve bulut tabanlı oyunlarını güçlendirmek için tasarlandı. Gelişmiş verimlilik ve çoklu seviyeli arabellek hiyerarşisi için iyileştirilmiş bir yeni işlem ünitesi barındıran RDNA, bu sayede daha düşük gecikme, yüksek bant genişliği ve daha düşük güç tüketimi sağlıyor. Aynı zamanda verimli bir grafik akışıyla birlikte döngü başına daha iyi performans ve yüksek saat hızları sunuyor. Bir önceki nesil Graphics Core Next (GCN) mimarisine göre 1.25 kata kadar daha yüksek döngü başına performans ile 1.5 kata kadar daha yüksek watt başına performans sunan RDNA, patlamalar, fizikler, aydınlatma efektleri ve dahasını, akıcı ve yüksek kare oranlı şekilde sağlamak için gereken işlemsel gücü de bünyesinde barındırıyor.

Radeon Görüntü Keskinleştirme (RIS): Diğer işlem sonrası efektler tarafından yumuşatılan oyun içi görsellere, netliği geri kazandırır. RIS, GPU upscaling ile birleşerek, keskin görselleri çok yüksek çözünürlüklü ekranlarda, akıcı kare oranlarında sağlar. Ayrıca DirectX 9, 12 ve Vulkan oyunlarında çalışır.

FidelityFX: Geliştiricilerin yüksek kaliteli işlem sonraki efektler üretirken, oyunların görsel doğruluk ve performans arasında bir denge kurmasını kolaylaştıran bir açık kaynak araç kitidir. Önümüzdeki haftalarda GPUOpen üzerinden sunulacaktır. FidelityFX, geleneksel görüntü keskinleştirme rutinlerinin sebep olduğu yapay dokuları en aza indirirken, düşük kontrasta sahip alanlardaki detayları ortaya çıkaran Kontrast-Uyumlu Keskinleştirme (CAS) özelliğini barındırır. Geliştiriciler CAS’ı birçok popüler oyuna eklemeyi planlamakta. Ayrıca Unity Technologies de bu özelliği gerçek zamanlı 3D geliştirme platformuna entegre etmeye hazırlanmakta.

Radeon Anti-Lag: eSpor için geliştirilen Radeon Anti-Lag, verilen komutla ekranda görünen etkisi arasında geçen süreyi yüzde 31’e kadar azaltarak, rekabetçi bir avantaj sunar. Böylece daha yüksek kare oranlarına benzer bir deneyim sağlar.
Sıra dışı tazeleme oranları: RDNA, sıra dışı tazeleme oranları, renk derinliği ve 60Hz’de 8K HDR veya 144+Hz’de 4K HDR gibi çözünürlüklere kadar destek vermek için Görüntü Akış Sıkıştırma (DSC) özelliğini DisplayPort 1.4 üzerinden sağlıyor. Aynı zamanda DSC özelliğini destekleyen dünyanın ilk monitörü olan ASUS Republic of Gamers’ın 43 inç’lik monitörünü de E3’te tanıttı. Bu yeni monitör, tek bir DisplayPort 1.4 kablosuyla, 144Hz’lik 4K HDR çözünürlük sunabiliyor.

En büyük oyun monitörü ekosistemi: 700’ün üzerinde desteklenen monitör arasından seçim yapabilen oyuncular, takılmasız, yırtılmasız oynanışı AMD Radeon FreeSync ve Radeon FreeSync 2 HDR teknolojisi ile sağlıyor.

İLGİLİ HABERLER