EğlenceTeknoloji

Amazon Luna adlı bulut tabanlı oyun servisini duyurdu

Amazon Luna adlı bulut tabanlı oyun servisini duyurdu

Amazon dün düzenlediği 2020 donanım etkinliğinde Luna adlı bulut oyun platformunu duyurdu. Bu haber çok da şaşırtıcı sayılmaz, çünkü hizmetin daha önce “Tempo” kod adıyla test edildiğini daha önceden biliyoruz. Amazon yapımı bir oyun kumandası da dünkü etkinliğin hemen öncesinde sızdırılmıştı.

Luna’nın ne zaman yaygın olarak kullanıma sunulacağı henüz belli değil, ancak başlangıçta PC, Mac, Fire TV ve iPhone ve iPad’de (web uygulamaları aracılığıyla) olacak. Lansman sonrasında da planlanan bir zamanda Android sürümü kullanıma sunulacak. Amazon, ABD’de bulunan ve servisle ilgilenen kullanıcıların dün itibarıyla hizmete erken erişim talep edebileceğini söylüyor. Uluslararası faaliyet hakkında ise henüz bir bilgi yok.

Hizmet, erken erişim aşamasında aylık 5,99 dolarlık bir “tanıtım fiyatı” ile sunulacak ve bu, abonelere aynı anda iki cihazda Luna Plus kanal oyunlarını oynama imkanı verecek. Ayrıca “belirli oyunlar” için 4K / 60 fps çözünürlük sunuluyor. Doğal olarak, Amazon’un her yerde bulunan web platformu AWS tarafından da desteklenecek.

Amazon Luna adlı bulut tabanlı oyun servisini duyurdu

Amazon, Luna Plus kanalı üzerinden 100’den fazla oyunun kullanıma sunulacağını söylüyor. Başlangıçta sunulacak oyunlar arasında şunlar yer alacak: Resident Evil 7, Control, Panzer Dragoon, A Plague Tale: Innocence, The Surge 2, Yooka-Laylee, GRID, Abzu ve Brothers: A İki Oğulun Hikayesi. Amazon, zaman içinde daha fazla oyunun ekleneceğini söylüyor. Şirket ayrıca belirli bir “oyun kanalı” için Ubisoft ile ortaklık kurdu.

Amazon’un belirttiğine göre, bu kanala abone olan oyuncular, kanalın Assassins Creed Valhalla, Far Cry 6 ve Immortals Fenyx Rising gibi Ubisoft oyunlarına, yayınlandığı gün 4K çözünürlüğe kadar erişebilecekler. Mobilde oynama imkanı ve yeni oyunlara erişim de bu kanal dahilinde olacak. Bu, müşterilerin favori yayıncılarının ve türlerinin oyunlarını oynayabilecekleri, geliştirilmekte olan birden fazla Luna oyun kanalının ilki olacak.

Amazon Luna ile bağlı uzaktan kumanda

Luna ayrıca Twitch entegrasyonuna sahip olacak. Amazon, “Luna deneyiminin içinde, oyuncular hizmetteki oyunlar için Twitch akışlarını görecek ve Twitch’ten anında Luna oyunlarını oynamaya başlayabilecekler.” diyor. Oyunlar bir fare ve klavye veya bir Bluetooth kumandası ile oynanabilir. Bununla birlikte Amazon, erken erişim döneminde 49.99 dolara mal olacak Alexa özellikli kendi Luna Controller’ı da duyurdu.

Amazon Luna adlı bulut tabanlı oyun servisini duyurdu

Luna Controller, Alexa özellikli ve oyununuzu zahmetsizce kontrol etmek için doğrudan buluta bağlanıyor. Daha düşük gecikmeli oyun için kesintisiz Wi-Fi’ye öncelik veren çoklu anten tasarımına da sahip. Amazon, Cloud Direct ile Luna Controller ve Bluetooth ile Cloud Direct karşılaştırmalarında, testlerinde PC, Fire TV ve Mac arasında gecikmelerde 17 ila 30 milisaniye arasında azalma gördüğünü kaydetti. Luna Controller doğrudan bulut sunucularına bağlandığından, oyuncular ek eşleştirme veya yapılandırma değişiklikleri olmadan ekranlar arasında (Fire TV’den cep telefonuna gibi) kolayca geçiş yapabilir.

Amazon, yıllar boyunca oyun dünyasıyla ilginç bir ilişki kurdu ve farklı işlerle uğraştı. Amazon, oyun canlı yayın hizmeti Twitch’e sahip olmanın yanı sıra, kendi oyunlarını da geliştiriyor, bunlara çok sönük şekilde lansmanı yapılan çevrimiçi nişancı oyuncu Crucible da dahil. Ayrıca şirket, 2021’e ertelenmeden önce, başlangıçta bu yaz piyasaya sürülmesi planlanan New World adlı devasa çok oyunculu bir oyun üzerinde çalışıyor.

Luna ile birlikte Amazon, Google Stadia ve Microsoft xCloud gibi bulut tabanlı oyun servislerinin karşısına önemli bir rakip de çıkarmış oluyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER