Teknoloji

Google balonla internet erişimi projesini sonlandırıyor

alphabet loon
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Google’ın çatı şirketi Alphabet, Loon adını taşıyan ve stratosferde gezinen balonlarla internet erişimi sağlayan projesini sonlandıracağını açıkladı. Loon, Alphabet’in “çılgın projeler” üzerinde çalışan X birimi tarafından geliştirilmişti. Söz konusu birim otonom sürüş ve drone’la teslimat gibi projelere de öncülük etmişti.

Alphabet’ten yapılan açıklamada, Loon’un iş modelinin sürdürülemez olduğu belirtildi. Şirket, maliyetlerin operasyonu sürdürecek kadar aşağıya çekilemeyeceğinin altını çizdi. Alphabet’in X biriminin başındaki isim olan Astro Teller, konuyla ilgili olarak şu ifadeyi kullandı: “Projenin ticari olarak uygulanabilmesi bizim umduğumuzdan çok daha uzun sürdü ve riskli oldu. Bu nedenle zor da olsa Loon’u kapatma kararı aldık.

2013’te duyurulan Loon, üç yıl önce X bünyesinde bağımsız bir girişim hâline gelmişti. Projeyle dünyanın ücra noktalarına ve kırsal bölgelere geniş bant internet bağlantısının götürülmesi amaçlanmıştı.

Bu projenin hayata geçirilmesinde temel motivasyon ise hayırseverlik değilidi. Google, projeyle yazılım ve hizmetlerini daha fazla kişiye ulaştırmayı hedeflemişti. Daha fazla kişinin çevrimiçi hâle gelmesi, daha çok kişinin arama, harita ve YouTube gibi servislerden faydalanmasını mümkün kılıyor.

Loon için temmuz ayında Kenya’da bir pilot program başlatılmıştı. Servis, 2017’de Porto Riko’da Maria Kasırgası’nın ardından da internet bağlantısı sağlamak için kullanılmıştı. Loon projesinde çalışanlar, Alphabet ve Google bünyesinde farklı birimlere kaydırılacak. Az sayıda çalışanın ise Kenya’daki operasyonun tamamlanması için görev yapacağı açıklandı.

İLGİLİ HABERLER