Teknoloji

Alphabet, çalışanlarının Google’ın yapay zekâ sohbet botunda gizli bilgi paylaşmasını yasaklıyor

alphabet google

Google’ın ana şirketi Alphabet, yapay zekanın hızla büyüyen dünyasında sohbet robotlarına yönelik bir güvenlik endişesine işaret ediyor. Bu ilerleyişin önemli parçaları arasında Google’ın Bard ve OpenAI’ın Microsoft destekli ChatGPT gibi yapay zeka sohbet robotları bulunuyor. Bu ilgi çekici ve etkileyici teknolojik ilerlemelere rağmen, Alphabet, sohbet robotlarının, diğer bir deyişle chabot’ların şirketi içi verilerin yanlışlıkla sızdırılmasına dair endişelerini dile getiriyor.

Chatbot’larında gerçekleştirilen, kullanıcılarla gerçekleştirdikleri iletişimi bir insan tarafından okunabilir hale getiren sürekli gelişmeler ve iyileştirmeler mevcut. Bu, kişisel gizliliği ve ticari sırların potansiyel olarak dışarı sızmasını risk altına alabilir. Alphabet bu durumdan özellikle endişeli ve bu yüzden çalışanlarına karşı bir uyarıda bulundu.

Yapay zeka chatbot’ları olan Bard ve ChatGPT gibi platformlar, kullanıcıların metin alışverişlerini eğitim materyali olarak kullanıyorlar. Bu durum, özel bilgilerin yanlışlıkla tekrar edilebilmesi ve genel halka ulaşabilmesi riskini taşıyor. Alphabet bu potansiyel tehlikenin farkında ve bu nedenle çalışanlarına bir uyarı yayınladı.

Bard, ChatGPT gibi, herkesin denemesi için genel olarak kullanıma açıldı. Ancak Alphabet, Bard kullanıcılarının sohbetlerinde, kimliklerini belirlemek için kullanılabilecek bilgilerin bulunmaması gerektiği konusunda bir uyarıda bulunuyor.

Google, Bard konuşmalarını, ilgili ürün kullanım bilgilerini ve konum bilgilerini toplayarak bunları Bard dahil olmak üzere Google ürün ve hizmetlerini geliştirmek için kullanıyor. Google, Bard etkinliğini 18 ay boyunca sakladığını belirtiyor ancak bir kullanıcı bunu Google hesabında 3 veya 36 aya çevirebilir.

Alphabet’in bu hassasiyeti, sadece ona ait bir durum da değil. Samsung da kısa süre önce, hassas yarı iletken verilerinin ChatGPT’ye beslenmesi sonrasında çalışanlarına benzer bir uyarıda bulundu. Apple ve Amazon gibi diğerleri de benzer bir iç politika uygulamış durumda.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER