Teknoloji

Google Domains kapanıyor, ipleri Squarespace’e devrediyor

google domains

Bugüne damgasını vuran haber, Google’dan geldi. Şaşırtıcı bir duyuruyla Google, alan adı hizmeti Google Domains’in etkinliklerini sonlandıracağını ve tüm görevlerin ve varlıkların Squarespace tarafından üstlenileceğini ifade etti.

Squarespace, perşembe günü Google ile stratejik bir varlık satın alma anlaşması imzaladığını ve Google Domains işletmesine ilişkin tüm varlıkları üstüne alacağını duyurdu. Bu satın alma, Google Domains üzerinde dağılmış milyonlarca müşteriye ait yaklaşık 10 milyon alan adını içeriyor.

Google Domains, 2014 yılında HTTPS’i ve son dönemlerde üst düzey alan adları (TLD’ler) aktif olarak destekleyen bir alan adı kayıt hizmeti olarak ortaya çıktı. Google, bu işletmeyi satarken “daha odaklanmış bir çabanın” içinde olmaktan bahsetti. Servis, 2022’de beta aşamasını tamamlamıştı.

Bu karar, Google’ın kaynakları daha etkin kullanma çabasına paralel bir durum olarak görülüyor. Google, hiçbir yönlendirme olmadan hizmeti sonlandırmaktansa, bir geçiş süreci belirlemeyi tercih etti.

Önümüzdeki aylarda müşteriler için sorunsuz bir geçiş sürecini desteklemek, Google Domains ekibiyle birlikte, Squarespace’in önceliği haline geldi. Squarespace, alan adlarını satın alma ve yönetme deneyimini birleştirebileceği, müşterilerin online varlıklarını oluşturmak için ihtiyaç duydukları diğer araçları da sunmayı hedefliyor.

Google’ın bu kararı, bazı kullanıcıları memnun ederken, bazılarını da endişelendirdi. Özellikle, Google’ın kritik önemde bulunan veya bu seviyedeki hizmetleri işletme yeteneğine olan güveni sorgulayan birçok kullanıcı bulunuyor. Öte yandan Google Domains, son zamanlarda piyasa ortalamasının altında kalan fiyatlarıyla, Türkiye’den de hatırı sayılır bir müşteri kitlesi edinmişti.

Google Domains, bir alan adı kayıt hizmetçisi olarak, DNS spoofing ve cache zehirlenme saldırılarına karşı koruma sağlayan tek tıklamalı DNSSEC ve WHOIS gizliliği gibi maliyeti olmayan özellikler sunuyordu. Google’ın hızlı ve güvenilir bulut altyapısını kullanan Google Domains, kullanıcı dostu bir arayüz sağlıyordu. Ancak, Squarespace’in bu kullanıcı deneyimini nasıl sürdüreceği merak konusu.

Squarespace, işlemin kapanmasından itibaren en az 12 ay boyunca mevcut Google Domains müşterilerinin yenileme fiyatlarını taahhüt etti. Bu, işlem tamamlandığında ve düzenleyici onaylar alındığında, müşterilerin Squarespace’e geçiş yapacakları ve alan adlarının bir geçiş sürecinden sonra Squarespace tarafından yönetileceği anlamına geliyor.

Google, bu duyuruyu takiben bir destek dokümanı yayımladı ve daha fazla bilgi sunmayı vaat etti.

Bir diğer dikkat çekici gelişme ise Squarespace’in, Google’dan Workspace aboneliği ile bir alan adı satın alan her müşteri için “üç yıl süreyle tek alan adı sağlayıcısı olacak olmasıydı.” Ayrıca Squarespace, Google Domains üzerinden hizmete katılan Google Workspace müşterilerine faturalandırma ve destek hizmetleri sağlayacak. Müşteriler, alan adları hesabında her zaman değişiklik yapma seçeneğine sahip olacaklar.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER