Teknoloji

Almanya reklam engelleme yazılımlarını hukuka uygun buldu

almanya reklam engellemeReklam engelleme araçları, internetin küresel ölçekte tartışılan gündem maddeleri arasında bulunuyor. Yayıncılar reklam engelleme araçlarına karşı çıkarken, internet kullanıcıları da bazı sitelerdeki reklam yoğunluğundan kurtulmak adına bu araçlardan yararlanıyor. Büyük teknoloji şirketleri de genellikle son kullanıcıyı hoş tutmak adına reklam engellemeyi destekleyen veya önüne açık tutan bir tavır takınmayı tercih ediyor. Bu tartışma kimi yerlerde ise mahkeme önünde sürüyordu. Almanya reklam engelleme konusunda bir süredir devam eden hukuk sürecini karara bağladı.

Almanya’nın ve Avrupa’nın medya devlerinden Axel Springer ile reklam engelleme yazılımı AdBlock Plus’ın sahibi Eyeo arasındaki hukuk mücadelesi uzun sayılabilecek bir süredir devam ediyordu. Son olarak Alman yüksek mahkemesinin önüne gelen dava, mahkeme tarafından reddedildi. Davada reklam engellemenin rekabet yasasına aykırı olduğunu savunan Axel Springer, AdBlock Plus tarafından uygulanan “beyaz liste” stratejisinin de yasal açıdan şüpheler barındırdığını öne sürmüştü.

Yüksek mahkeme, AdBlock Plus’ın ve uygulamalarının yasalara uygun olduğuna hükmetti ve daha önce bir alt mahkeme tarafından alınan aksi yöndeki kararı geçersiz kıldı. Alman yüksek mahkemesi tarafından alınan bu kararın Axel Springer dışındaki yayıncıları da öfkelendireceğini görmek pek zor değil.

Reklam verenlerin beyaz listeye girebilmek için AdBlock Plus’a bir ödeme yapması gerekiyor. Bu durum uygulamaya yönelik tepkilerin temelini oluşturuyor.

Almanya reklam engelleme konusundan henüz kurtulamayacak gibi görünüyor. Yüksek mahkemenin kararından memnun olmayan Axel Springer, süreci Almanya Anayasa Mahkemesi’ne taşımaya hazırlanıyor. AdBlock ise şu sıralarda kutlamalarla meşgul gibi görünüyor.

İLGİLİ HABERLER