Teknoloji

Almanya nefret söylemi ile mücadelesinde sertleşiyor

almanya nefret soylemiAlmanya nefret söylemi ile özellikle çevrim içi ortamda mücadele konusunda oldukça ciddi görünüyor. Bu konuda Facebook ve Twitter gibi sosyal ağların da sorumluluk üstlenmelerini isteyen Alman hükümeti, geçtiğimiz yılın sonlarında nefret söylemi barındıran içerikleri 24 saat içinde kaldırmayan sosyal medya şirketlerine ceza kesilmesini öneren bir yasa teklifi hazırlamıştı. Bu teklif henüz yasalaşmasa da, Almanya nefret söylemi ile mücadelesinde giderek sertleştiğini düzenlediği operasyonlarla gösterdi. Alman polisi çevrim içi ortamda nefret söyleminde bulunan veya yasa dışı içerik paylaşan 36 kişinin evine baskın yaptı.

Mevcut Alman yasaları, nefret söylemini yasaklıyor. Irkçılığı kışkırtan açıklamalarda bulunanlar 5 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabiliyor. Söz konusu yasada temel hedef aşırı sağcı nefret söylemleri. Ancak benzer doğrultudaki sol eğilimli paylaşımlar ve cinsel yönelim doğrultusunda yapılan tacizler de yasanın kapsamına giriyor.

Almanya nefret söylemi yasası taslağıyla sosyal ağları korkuttu

Sosyal medya şirketleri, Almanya tarafından hazırlanan yasa taslağına karşı çıkmıştı. Şirketler, 53 milyon dolara kadar yükselme ihtimali olan cezaların moderatörleri fazla tedbirli davranmaya ve uygun içerikleri bile engellemeye itebileceğini belirtmiş, bunun da ifade özgürlüğüne zarar verebileceğinin altını çizmişti.

Hâlâ taslak aşamasında olan teklifin bu şekilde yasalaşması durumunda sosyal ağların nasıl bir yol izleyeceği merak ediliyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER