Teknoloji

Akıllı telefon satışları koronavirüs etkisiyle düşmeye devam ediyor

akıllı telefon iphone se 2020

Araştırma şirketi Gartner tarafından yayınlanan yeni bir rapor, akıllı telefon satışlarının yılın ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 20.4 oranında azaldığını ve 295 milyon seviyesine indiğini gösteriyor. Bu düşüşün en önemli sorumlusu olarak ise, tahmin edilebileceği gibi, küresel koronavirüs salgını öne çıkıyor.

Gartner’ın kıdemli araştırma direktörü Anshul Gupta, ortaya çıkan tabloyu şu sözlerle değerlendirdi: “Seyahat kısıtlamaları, mağazaların kapanması ve acil olmayan harcamaların ertelenmesi telefon satışlarının üst üste ikinci çeyrekte azalmasına neden oldu.”

Büyük telefon üreticileri arasında yaşanan gerilimden görece az yara alan tek şirket Apple oldu. Gartner’ın verilerine göre, şirket bu dönemde 38 milyon iPhone sattı. Bu da bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 0.4 oranında bir düşüş yaşandığı anlamına geliyor. Gartner, yeni iPhone SE‘nin çıkışının ve Çin’deki piyasa koşullarının iyileşmesinin Apple’a yardımcı olduğunu belirtti. Hindistan’daki durumu da Apple’ın bu dönemi daha az yarayla atlatmasına katkı sağlamış gibi görünüyor.

Gartner’ın verilerine göre, Hindistan’da telefon satışlarında yüzde 46 oranında bir düşüş kaydedildi. Salgından önce Hindistan satışların arttığı birkaç ülkeden biri durumundaydı. Ancak koronavirüsle mücadele için ülkede alınan sıkı önlemler, ikinci çeyrekte satışların belirgin ölçüde azalmasına neden oldu. Apple Hindistan’da cihaz satsa da, ürünleri üst segmenti hedeflediği için ülkedeki en büyük beş telefon markasından biri değil. Dolayısıyla pazarın küçülmesi, Apple’ı rakiplerine kıyasla biraz daha az etkiledi.

Küresel akıllı telefon pazarının liderliği konusunda ise Samsung ve Huawei arasında sıkı bir mücadele var gibi görünüyor. Koronavirüs salgınınından kötü etkilenen Samsung’un satışları, yılın ikinci çeyreğinde bir önceki yıla göre yüzde 27.1 oranında azaldı. Bu düşüşle birlikte Samsung ve Huawei, pazar liderliği için Gartner’ın tabiriyle “sanal olarak” aynı çizgiye gelmiş oldu.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER