Teknoloji

Akıllı telefon pazarı 2023’ün ilk yarısında son 10 yılın dibini gördü

akıllı telefon

Tüm dünyayı etkileyen ekonomik sıkıntıların küresel akıllı telefon pazarı üzerindeki etkisi devam ediyor. Araştırma şirketi TrendForce’un verilerine göre; pazar yılın ilk çeyreğinde yüzde 20, ikinci çeyreğinde ise yüzde 6.6 oranında küçüldü.

Pazarda 2022’de başlayan sıkıntılar 2023’te de devam etti. Yılın ikinci çeyreğinde üretilen 272 milyon cihazla birlikte ilk yarısında üretilen toplam cihaz sayısı 522 milyona çıktı. Bu sayı, 2022’nin ilk yarısına kıyasla yüzde 13.3’lük bir düşüşü gösteriyor.

Bu düşüş üreticileri farklı şekilde etkiledi. 53.9 milyon telefon üreten Samsung, üretimindeki yüzde 12.4’lük düşüşe rağmen yüzde 19.8’luk pazar payıyla zirvede yer alıyor. Bu noktada yılın üçüncü çeyreğinde tanıtılan ve satışa sunulan Galaxy Z Fold 5 ve Z Flip 5’in sayılara dahil olmadığını hatırlatmakta fayda var.

Yılın ikinci çeyreği uzun süredir Apple’ın en zayıf dönemi olarak biliniyor. Yeni iPhone’ların tanıtılmasından önceki çeyrek olduğu için bir iPhone almayı planlayanlar genellikle beklemeyi seçiyor. iPhone 15 serisinin üretiminde bazı sorunlar yaşayan Apple için 2023’ün üçüncü çeyreğinde de başarı garanti görünmüyor. Buna rağmen; TrendForce’a göre, iPhone 15’in beklentileri aşması durumunda Apple pazar liderliğini Samsung’dan devralabilir.

Akıllı telefon pazarında Samsung ve Apple’ı Çinli üreticiler takip ediyor

Üretim kapasitesini yüzde 32.1 artıran ve 35 milyon telefon üreten Xiaomi, yüzde 12.9 pazar payı ile üçüncü sırada yer alıyor. Dördüncü sırada ise yüzde 12.3 ile Oppo bulunuyor. Tecno ve Infinix gibi markaları çatısı altında barındıran Transsion’ın beşinci olduğu pazarın altıncı basamağında ise Vivo yer alıyor.

Akıllı telefon pazarı, 2023’ün ilk yarısında dibi görmüş durumda. Pazarda işler kısa vadede düzelecek gibi de görünmüyor. TrendForce, 2024 için de yüzde 2 ya da 3 oranında büyüme bekliyor. Bunun dibi gören pazar için pek yeterli olmadığı rahatlıkla söylenebilir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER