Teknoloji

ABD Huawei ve ZTE’nin resmi kurumlarında kullanımını yasaklayabilir

huawei android 9 pie

abd huaweiABD Huawei ve ZTE gibi Çinli telekomünikasyon şirketlerinin Çin hükümetiyle olan yakın ilişkisinden duyduğu rahatsızlığı gizlemiyor. Bu rahatsızlığı daha önce çeşitli şekillerde dile getiren Amerikan senatör ve temsilciler, yeni bir önlemi daha hayata geçirmeye hazırlanıyor.

ABD Temsilciler Meclisi’nin Teksas temsilcisi Mike Conaway, ABD Devlet İletişimi Yasası adını taşıyan bir yasa teklifini meclise sundu. Söz konusu yasa, Amerikan devletinin resmi kurumlarında Huawei ve ZTE markalı telefonların kullanımının yasaklanmasını öngörüyor.

Conaway’in teklifinin yasalaşması durumunda Amerikan hükümeti, Huawei ve ZTE’den telekomünikasyon ekipmanı ve servisi alamayacak. Kendi internet sitesi üzerinden konuyla ilgili olarak bir açıklama yapan Conaway, Huawei ve ZTE’nin ABD’nin ulusal güvenliğine bir tehdit olduğunu iddia etti.

Conaway, bu şirketlerin ekipmanlarını kullanmanın Çinlilere Amerikalıların yaşamının her anını gözetleme imkânını verdiğini savundu. Huawei’nin Çinli devlet yetkilileriyle bilgi paylaştığına dair Amerikan istihbarat raporlarına değinen Conaway, Huawei ve ZTE’nin ABD’de büyümesinin ulusal bir güvenlik riski yarattığını savundu.

Conaway’in yasa teklifi, ABD’de yabancı yazılım ve donanımlara endişelerin dinmediğinin bir göstergesi olarak tanımlanabilir. ABD’nin altı ana istihbarat ajansının direktörleri, geçtiğimiz yaz ABD Senatosu’nun istihbarat komitesinde Kaspersky Lab’ın güvenlik yazılımlarına dair endişelerini dile getirmişti. Kaspersky konusunda Birleşik Krallık Siber Güvenlik Merkezi de benzer bir şüpheyi dillendirmiş ve Kaspersky ile Rus hükümeti arasındaki bağların endişe yarattığını belirtmişti.

ABD Huawei ve ZTE konusunda uzun süredir endişeli

ABD Huawei ve ZTE konusunda uzun süredir endişeli. Dolayısıyla Conaway tarafından sunulan yasa teklifinin uzun soluklu bir macerada yeni bir bölüm olduğu söylenebilir. 2010’da ABD Federal İletişim Komisyonu’na başvuran dört senatör, Huawei ve ZTE ile Çin hükümeti arasındaki iddia edilen bağlardan duydukları endişeyi dillendirmişlerdi. Bu iki şirket, 2011’de de Temsilciler Meclisi Daimi İstihbarat Komitesi tarafından yazılan bir rapora konu olmuştu.

İLGİLİ HABERLER