Teknoloji

ABD Huawei ve 58 Çinli şirkete yatırımı yasakladı

huawei starlink

ABD ve Çin arasında uzun süredir devam eden ticaret savaşında yeni bir gelişme yaşandı. ABD Başkanı Joe Biden, Huawei ve 58 Çinli şirkete yatırım yasağı getirdi. Söz konusu yasak, 2 Ağustos itibarıyla yürürlüğe girecek. Kararın söz konusu şirketlerin Çin Komünist Partisi’yle bağlantılı olduğu şüphesiyle alındığı belirtildi.

Toplamda 59 şirketin bulunduğu listede göze çarpan ilk isim yukarıda da belirttiğimiz gibi Huawei. Huawei’nin yanı sıra çip üreticisi SMIC, telekom operatörü China Mobile, video gözetim şirketi Hikvision da listede yer alıyor. Savunma sektöründe faaliyet gösteren çok sayıda Çinli şirketin bulunduğu listeye önümüzdeki aylarda daha fazla şirketin de ekleneceği belirtildi.

Yatırım yasağı kararı, Biden yönetiminin Çin’in istihbarat ve güvenlik araştırması şirketlerine yönelik sert bir tavır takınmaya devam edeceğini gösteriyor. ABD’nin bu tavrı, eski başkan Donald Trump’ın dört yıllık döneminde zirveye çıkmıştı. Yeni karar çerçevesinde listedeki şirketlerde yatırımı bulunan Amerikan vatandaşları ve şirketlerinin bir yıl içinde yatırımlarını çekmeleri gerekiyor.

Huawei ABD tarafından alınan son karardan etkilenen tek Çinli akıllı telefon üreticisi konumunda. Önümüzdeki dönemde başka üreticilerin bu listeye eklenip eklenmeyeceği merak ediliyor. Bu yılın başlarında benzer bir yasakla karşılaşan Xiaomi, kısa süre içinde söz konusu kararı geri çevirmeyi başarmıştı.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER