Teknoloji

İnternet yayınlarına erişim engellemelerinin kapsamını genişleten 5651 sayılı kanun değişiklikleri Meclis’ten geçti

bedava internet
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Birkaç haftadır ülke gündeminde önemli bir yer tutan ve 5651 sayılı “İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlara Mücadele Edilmesi” hakkındaki kanuna yeni düzenlemeler getirecek olan torba yasa tasarısının ilgili bölümleri Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’ndan geçti.

internet-yasaklar-060214

Değişikliklerin hayata geçmesi hâlinde Türkiye’deki İnternet kullanıcıları için yeni bir dönem başlayacak. İnternet ortamında özel hayatının gizliliğinin ihlâl edildiğini iddia eden kişiler mahkemeye başvurmaksızın doğrudan Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın kapısını çalabilecek. TİB’in yayının engellenmesine karar vermesi hâlinde en geç 4 saat içinde bunun yerine getirilmesi gerekecek. Söz konusu talebin, kararın çıkmasının ardından geçen 24 saat içinde sulh ceza hakimine götürülmesi ve mahkeme kararının alınması gerekecek. Aksi takdirde erişim engellemesi ortadan kalkacak.

Değişikliklerle birlikte yazı, fotoğraf veya video içeriğe yer veren sitenin tümüne erişimin kısıtlanması yerine, sadece söz konusu içeriğin bulunduğu URL’e kısıtlama getirilecek. IP tabanlı engellemenin uygulanacak olması nedeniyle de DNS adreslerini değiştirme gibi yöntemlerle engellenmiş içeriğe erişim mümkün olmayacak. Bu noktada da sorumluluk erişim sağlayıcılarda olacak. Tabii ki, zorunlu görülen hâllerde web sitesinin tümüne de erişim engellemesi uygulanabilecek.

Erişim engelleme kararları internet servis sağlayıcılarının oluşturacağı ve masraflarını kendilerinin karşılayacağı bir kuruluş tarafından gerçekleştirilecek.

Bu arada içerik sağlayıcı, TİB’in talep edeceği tüm bilgileri kuruluşa vermekle sorumlu ve TİB’in talep ettiği tüm tedbirleri almakla yükümlü olacak. Acil kararların dışında internet sitelerine engelleme öncesi uyar-kaldır mekanizması işletilecek.

Öte yandan yer sağlayıcı, yer sağladığı hukuka aykırı içeriği, haberdar edilmesi hâlinde yayından çıkarmakla yükümlü olacak. Ayrıca yer sağlayıcının yer sağladığı hizmetlere ilişkin trafik bilgilerini bir yıldan az ve iki yıldan fazla olmamak üzere saklaması; doğruluğunu, bütünlüğünü ve gizliliğini garanti altına alması gerekecek.

İlgili >> Hürriyet, T24

[Görsel – T24]

İLGİLİ HABERLER